ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ
«ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Δευτέρα 9 έως Σάββατο 14 Μαΐου 2016,
κάθε βράδυ στις 20.00
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας θεσμοθετούν την πρώτη Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου για Γυμνάσια και Λύκεια που θα διεξαχθεί στην πόλη μας από τη Δευτέρα 9 έως το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η μύηση των μαθητών και η ενασχόλησή τους με το θέατρο, η ανακάλυψη της ομορφιάς και της γοητείας αυτού του κόσμου.
Η ενασχόληση των μαθητών με τη θεατρική πράξη αποτελεί μάθημα επικοινωνίας που έχει ως ζητούμενο την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας του κάθε συμμετέχοντα, την αξιοποίηση των ειδικών δυνατοτήτων των μαθητών, την ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μέσα σε ένα κλίμα γνωριμίας και διερεύνησης των εκφραστικών δυνατοτήτων του κάθε μέλους της ομάδας καθώς και τη δημιουργία ενός χώρου μάθησης με τη συνδρομή και την παράδοση γνώσεων που προέρχονται από περισσότερους από ένα τομείς.
Στην πρώτη Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου θα λάβουν μέρος έξι Γυμνάσια και Λύκεια του νομού μας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα ανέβουν στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου έχει ως εξής:
09/05/2016
3ο Γυμνάσιο Καβάλας «Κειμένων Αστρολάβος»
Μια σύνθεση κειμένων μεγάλων ποιητών και συγγραφέων, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη ζωή του και το θάνατο του.
Επιμέλεια κειμένων – Σκηνοθεσία: Σταυράκης Σταύρος
Παίζουν: Μαρία Λαμπρινού, Ελένη Πολυκάρπου, Ειρήνη Κοτζαπαναγιώτου, Φαίη Τσεντεμεϊδου, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, Χριστίνα Βελίκοβα, Μαρίνα Σαμαρά.
Και οι μουσικοί: Κασάπη Ευαγγελία, Λαζαρίδου Κατερίνα, Δρακόντου Μαρία, Βραζάλης Κωνσταντίνος.
10/05/2016
2ο ΓΕΛ Καβάλας «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου
Στον «Κοινό λόγο», γυναίκες και άντρες που η Παπαδημητρίου συνάντησε τυχαία ή έψαξε να τους βρει, Μικρασιάτες και Ελλαδίτες, νέοι και γέροι, ιστορούν άμεσα και χωρίς καμιά διαμεσολάβηση τα πάθη τους. Η συγκυρία που τους συντρίβει ορίζεται από τους διωγμούς και τους πολέμους, την πείνα, την εξορία, το θάνατο, την απώλεια και το πένθος σε όλες τις εκφάνσεις τους. Οι ιστορίες σταματούν το 1975. Και εντούτοις είναι περισσότερο από επίκαιρες. Αρκεί να τις μετατοπίσει κανείς, να τις τοποθετήσει στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, στην Παλαιστίνη και το Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Συρία…
Ο «Κοινός λόγος» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Δυστυχώς η σημερινή συγκυρία, και το δράμα των προσφύγων, καθιστούν το έργο τραγικά επίκαιρο.
Με μοναδική μας πρόθεση, να εκφράσουμε μέσα από το θέατρο τις ανησυχίες μας για το σήμερα, χρησιμοποιώντας ως όχημα το παρελθόν, φέρνουμε με τα λιγοστά μας εφόδια τον Κοινό Λόγο επί σκηνής. Προετοιμάζοντας αυτήν την παράσταση, προβληματιστήκαμε, συγκινηθήκαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, θυμώσαμε… Και δεν διεκδικούμε παρά τη συμμετοχή σας στο συναίσθημά μας… Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε… Γιατί όπως έγραψε ο Λουίτζι Πιραντέλλο «…η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό, είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ..»
Σκηνοθεσία, επιλογή τραγουδιών : Βαρβάρα Βουγιουκλή
Σκηνικά: Δήμητρα Σδράλλη
Φωτισμός – Ήχος: Νεφέλη Μπουτζελίογλου
Παίζουν: Δέσποινα Γιουρούκη, Σωτήρης Ζιατάκης, Ελένη Κλειτσιώτου, Λαμπρινή Κλειτσιώτου, Λίνα Κουντουρά, Κωνσταντίνα Λέφα, Εράλντα Μάλο, Ελένη Μουρατίδου, Μαρία Μπελεβέγκα, Στέλλα Ντέμα, Ευγένιος-Άγγελος Ουρεϊλίδης, Ελένη Τσατσούλη, Νίκη Φρουκαλά, Αναστασία Χατζηπαζαρλή
11/05/2016
ΓΕΛ Νικήσιανης «Έλληνα που δίδασκες»
Η παράσταση αποτελείται από 5 αυτοτελείς σκηνές, που σατιρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τρόπο χιουμοριστικό παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας.
Τα κείμενα προέκυψαν από τη συνεργασία και τον αυτοσχεδιασμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ η σκηνοθεσία έγινε υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης του προγράμματος, Στάσιου Μαγδαληνής
«Οι Γερμανοί Ξανάρχονται»: Μαμάτσιος Δαμιανός (Μήτσος), Κοντούδη Σωτηρία (Μαρίκα), Στάμου Δήμητρα (Γερμανίδα εφοριακός), Δέκα Σέβη (Γερμανίδα Μεταφράστρια)
«Όταν πηγαίναμε σχολείο»: Ματσέλα Σέβη (Καθηγήτρια), Βεργίδου Δέσποινα, Δέκα Σέβη, Οργιανού Κωνσταντίνα, Μαλακόζης Γιάννης, Σπυράκης Αργύρης, Παπαζούδη Κατερίνα, Τζιτζιρή Κωνσταντίνα, Μαμάτσιος Δαμιανός, Κοντούδη Σωτηρία (Μαθητές).
«Δημόσιος Υπάλληλος»: Μιχαλούδης Λευτέρης (Δημόσιος Υπάλληλος), Σπυράκης Αργύρης (Πολίτης).
«Ο Σωκράτης στο παρόν»: Παπαζούδη Κατερίνα (Σωκράτης), Μανώλη Χαριτίνη (Αφελής Έλληνας), Μαλακόζης Γιάννης (Αλκιβιάδης), Θωμλούδης Δημήτρης (Πλάτων).
Τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς»: Τασιούδη Ελισσάβετ
«Θα…θα…θα…»: Μιχαλούδης Λευτέρης (Πολιτικός), Θωμλούδης Δημήτρης, Μαλακόζης Γιάννης, Τζιτζιρή Κωνσταντίνα (Οπαδοί)
12/05/2016
3ο και 6ο ΓΕΛ Καβάλας «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου
Στον «Αρχοντοχωριάτη» ο Μολιέρος για μιαν ακόμη φορά καταπιάνεται με ένα ανθρώπινο ελάττωμα και το επεκτείνει στα όρια του παραλογισμού, επιδιώκοντας όχι μόνον τη διακωμώδησή του, αλλά και την κριτική ανατροπή του. Αυτή τη φορά η ανθρώπινη ματαιοδοξία- ενσαρκωμένη στο πρόσωπο του νεόπλουτου κυρίου Ζουρντέν- βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο ήρωάς μας μαϊμουδίζει συμπεριφορές ξένες προς την ιδιοσυγκρασία και την ανατροφή του, μιμείται το “life style” των αρχόντων, σπαταλάει τεράστια ποσά σε δασκάλους για να τον μεταμορφώσουν , ώστε να γίνει αποδεκτός από την άρχουσα τάξη. Την ξιπασιά και την αφέλειά του θα την εκμεταλλευτούν οι πάντες, ακόμη και η ίδια του η οικογένεια. Γι’ αυτό άλλωστε στον «Αρχοντχωριάτη» ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κου Ζουρντέν πολλά ατομικά και συλλογικά ομοιότυπα της σύγχρονης ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.
Συμμετέχουν οι μαθητές:
Νίκος Χάιτας (Κύριος Ζουρντέν), Χρυσάνθη Μαρμαλίδου-Αναστασία Κουρτίδου (Κυρία Ζουρντέν -γυναίκα του), Κλεονίκη Νεραντζόγλου (Λουσίλ -κόρη του), Ραφαηλία Βουλγαρίδου-Βενετία Μαραγγίδη (Νικόλ -υπηρέτρια), Πασχάλης Πομακάκης (Κλεόντ -ερωτευμένος με τη Λουσίλ), Βασίλης Ράικος (Κοβιέλ -υπηρέτης του Κλεόντ), Δημήτρης Πρεμέτης-Γιώργος Κακουλίδης (Ντοράντ -κόμης ερωτευμένος με την Ντοριμέν ), Γιώτα Τοπάλη-Ράνια Μεϊντάνη (Ντοριμέν -μαρκησία), Ναταλία Αδαμάκη-Σωτηράκη, Βίλη Δέα (Καθηγητής Μουσικής), Νίκος Γρηγοριάδης (Καθηγητής Χορού), Παναγιώτης Σωτηρίκας (Καθηγητής Ξιφομαχίας), Στέλλα Παπαπαναγιώτου (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας), Σεραφίνα Σιδηροπούλου-Εμμανουέλα Αποστολίδου (Ράφτρα), Γιώργος Σαρίδης (Μαθητευόμενος Μουσικός), Δήμητρα Γιαγκουδάκη-Πασχάλης Πομακάκης-Γιώργος Σαρίδης (Τραγουδιστές), Αφροδίτη Νταντή, Θεοδώρα Παρασχούδη, Βικτώρια Τσίγκα, Άννα Χρόνη (Χορεύτριες), Γκλόρια Ρόκο-Σίσσυ Κυριακίδου (Βοηθοί Ράφτρας), Ιωάννα Παπαγιάννη- Φαίδων Χατζηχριστοφόρου (Ακόλουθοι), Φαίδων Χατζηχριστοφόρου-Θανάσης Καπετάν (Μουφτής), Γιώργος Καλταπανίδης-Θανάσης Καπετάν- Φαίδων Χατζηχριστοφόρου (Τούρκοι)
Χορογραφίες: Νίκος Γρηγοριάδης
Μουσικοί: Δημήτρης Ιγνατιάδης (βιολί), Δημήτρης Δρόσος (κιθάρα), Θεοφάνης Θαρρόπουλος (κιθάρα)
Σκηνικά: Ξένια Σίμου, Εύη Τάσσου, Ελισάβετ Τσιγάρα
Κουστούμια: Λέλα Κομποχόλη
Υποβολείς: Ευαγγελία Κουτσογιαννάκη, Μαρία Καστρινού
Ηχοληψία-Φωτισμός: Αντώνης Μαυρίδης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Χαδόλιας
Ψηφιακή επεξεργασία αφίσας: Βασίλης Κουκούδης
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Παπαδοπούλου-Μπία Τακουρίδου
Υποστηρικτές: Αναστασία Αμοιρίδου, Κατερίνα Γυφτοπούλου, Γιώργος Τσάμης
13/05/2016
3ο ΓΕΛ Καβάλας «Βρωμιά» του Robert Schneider
Ο Σαντ είναι Άραβας. Είναι 30 χρόνων και ζει χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα, που ήταν ο τόπος των ονείρων του όσο ζούσε στην πατρίδα του. Ήταν φοιτητής. Δεν ήρθε στην Ελλάδα ως μετανάστης για οικονομικούς λόγους. Ήρθε γιατί αγάπησε βαθιά τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής, χρόνια πριν ο ίδιος φτάσει στη Γη των ονείρων του. Κυνήγησε το φως. Και βρήκε το σκοτάδι.
Φοβισμένος, με πληγωμένη αξιοπρέπεια, μέσα σε επιβεβλημένη, μα αθέλητη, μοναξιά, μιλά. Μιλά για το όνειρο που οδήγησε τα βήματα του στη χώρα μας. Μιλά για την απομυθοποίηση του οράματος του «πολιτισμένου κόσμου» της Δύσης, για τη νοητή θηλιά μιας αξιοζήλευτης κουλτούρας που έγινε βρόγχος. Μιλά για τον αποκλεισμό, το ρατσισμό, το μίσος για το διαφορετικό. Αναπολεί, νοσταλγεί, σαρκάζει και πονά.
Ο σπαραχτικός του λόγος μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτά που βολικά αγνοούμε. Με αυτά από τα οποία αποστρέφουμε το βλέμμα στην απέλπιδα προσπάθεια να εφησυχάσουμε τη συνείδησή μας για όσα φοβερά συμβαίνουν δίπλα μας. Ο Σαντ είναι η φωνή του Σαχζάτ Λουκμάν, λίγο πριν ξεψυχήσει, μαχαιρωμένος αναίτια από μισαλλόδοξους φασίστες. Είναι η εικόνα των πυροβολημένων μεταναστών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας. Είναι ο νεαρός που προσφέρεται να μας καθαρίσει το παρμπρίζ στα φανάρια και τον αποπέμπουμε, πότε απαξιωτικά, πότε με ενόχληση, πότε με κρυφή ντροπή μα με φανερή επίδειξη δύναμης. Είναι ο μαθητής και ο συμμαθητής μας από άλλη χώρα, που ζήτησε την ελπίδα στο δικό μας τόπο.
Είναι, ίσως, η τελευταία μας ελπίδα να βρούμε μέσα μας την ανθρωπιά. Όχι τον οίκτο και την φιλανθρωπία, αλλά την αξία που μας δεσμεύει στην ανθρώπινη υπόστασή μας: κανένας άνθρωπος, άσχετα από χρώμα δέρματος, φυλή, καταγωγή, πίστη δεν είναι περιττός ή ανάξιος λόγου.
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Δημητριάδου Μαρία, Ιατροπούλου Αναστασία,
Σκηνοθεσία: Τζιμούρτα Νανά, Δημητριάδου Μ., Ιατροπούλου Α.
Ενδυματολογία: Δημητριάδου Μαρία, Ιατροπούλου Αναστασία
Μουσικός επί σκηνής: Τζιβένης Αντώνης
Τεχνική Υποστήριξη: Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Χαδόλιας Μιχάλης, Ευθυκράτης Αχιλλέας, Λαφτσής Λάζαρος
Φροντιστής Σκηνής: Τσαχάκης Σταύρος
Εμφανίζονται οι μαθητές:
Εισαγωγή: Μπουμπούνας Δημήτρης
Δέα Βασιλική-Ελένη, Κλειτσιώτου Κωνσταντίνα, Κουρτίδου Αναστασία, Μαρμαλίδου Χρυσάνθη, Μαρουσιάδου Ειρήνη, Τσακίρη Μαρίνα, Μελενικιώτης Γιώργος, Μιχαηλίδη Μαρία, Σπανίδου Δήμητρα, Σωτηρίκας Παναγιώτης, Χάνος Μιχάλης
Κλείσιμο: Ευθυκράτης Αχιλλέας
14/05/2016
1ο Γυμνάσιο Καβάλας «Εκλογές στον Όλυμπο»
Υπάρχουν σκάνδαλα στον Όλυμπο;
Γιατί η Ήρα ζητά εκλογές;
Τι συμβαίνει κατά την προεκλογική περίοδο στα εκλογικά κέντρα των δύο αντιπάλων;
Ποιο θα είναι τελικά το εκλογικό σώμα; Πολιτογραφούνται μέλη του 12θέου και άλλοι θεοί και τους δίνεται δικαίωμα ψήφου;
Τι ποσοστά διαμορφώνονται μετά το ντιμπέιτ στο «thunder channel» και τι αποτελέσματα βγάζει η κάλπη;
(Το έργο μας βασίζεται στο έργο «ΔΙΑΣ – ΗΡΑ: σημειώσατε Χ» που βραβεύτηκε στο μαθητικό διαγωνισμό «Λογοτεχνικό Εργαστήριο 2010: οι μαθητές γράφουν» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Οι συγγραφείς Κεφαλίδη Χριστίνα και Γυφτάκη Νιόβη ήταν τότε μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα.)
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αβριωνίδου, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας.
Σκηνικά-Κατασκευές: Ζηνοβία Νικολή, Αλεξάνδρα Κουμνίδου, Άκης Ρωμανόπουλος, Σταυρούλα Ιωάννου
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης: Σταύρος Εμμανουηλίδης (Δίας), Τριανταφυλλιά Τζιαμπάζη (Ήρα), Βασίλης Βαλσαμίδης (Ερμής), Κασσιανή Δήμου (Άρτεμη), Σταυρούλα Ιωάννου (Αθηνά), Εμμανουέλα Δήμα, Γεωργία Πλόσκα (να μας πουν τη μοίρα), Κατερίνα Κρυσταλλίδη (Αφροδίτη), Δημήτρης Αυγερινός (Άρης), Αλέξανδρος Θεοφιλίδης (Ήφαιστος), Κυριακή Μανώλη-Δαλέλου (Δήμητρα), Δέσποινα Μπελέφτα (Απόλλωνας), Βαρβάρα Κανέλη (Εστία), Λευτέρης Τοραμανίδης (Ποσειδώνας), Λευτέρης Καραγκιαούρης (Πλούτωνας), Νίκος Βλαστάρης (Διόνυσος), Βίκυ Τσιρικτσή (Περσεφόνη), Νίκη Συροπούλου (Θεομηχάνημα), Κατερίνα Κρυσταλλίδη, Βασιλική Πασχαλούση (Φωνές), Βασιλική Πασχαλούση, Χριστίνα Αθανασίου (στις διαφημίσεις), Ιωάννα Ξανθοπούλου (Κλωθώ), Ξένια Βαλσαμίδου (Λάχεση), Στέλλα Κατζούνη (Άτροπος)
Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Ημερομηνίες: Δευτέρα 9 έως Σάββατο 14 Μαΐου 2016, κάθε βράδυ στις 20.00
Είσοδος Ελεύθερη