Οι σεισμολόγοι, όπως ο Ε. Λέκκας και ο Κ. Παπαζάχος, είναι για την ώρα επιφυλακτικοί και υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν μπορούν να πουν αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Στο «χορό» των Ρίχτερ εξακολουθούν να χορεύουν τα Ιωάννινα μετά τα 5,3 ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου που έβγαλαν στους δρόμους μέχρι τα ξημερώματα τους κατοίκους της περιοχής και έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Οι σεισμολόγοι, όπως ο Ε. Λέκκας και ο Κ. Παπαζάχος, είναι για την ώρα επιφυλακτικοί και υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Στο μεταξύ οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται, έχοντας ξεπεράσει τους 160, εκ των οποίων οι 10 είναι μεταξύ των 4-5 ρίχτερ.
Μετά από σύσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή και των σεισμολόγων αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να μην ανοίξουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι αθλητικοί χώροι την Δευτέρα.
Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι καταγραφές των ζημιών, όπως π.χ.στην Ιερά Μονή Βελλάς που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.
Επίσης συζητείται η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που είναι προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων.
«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.
Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε: «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους. Ετσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.
Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.
Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες. Δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έβαλαν τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Λίγο μετά τις 03.00 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ και πάλι προηγήθηκε έντονη βοή. Μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Ιωάννινα στις 02.06.
Μια ακόμη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ,σημειώθηκε στις 8:55 το πρωί της Κυριακής,με επίκεντρο 26,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας.Και αυτός ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.
Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.
Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή. Υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.
Ωστόσο σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Mε πληροφορίες και φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiruspost.gr, epirusgate.gr
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/agwnia-twn-seismologwn-gia-ta-rixter-sta-iwannina