Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου πουπροσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι συλληφθέντες επιχείρησαν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας
Οι επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Black Hawk, είχαν επικαλεστεί μηχανική βλάβη, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Απώτερος στόχος όμως, όπως απεδείχθη, ήταν να αποφύγουν τη σύλληψη έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Αμέσως μετά το αυτόφωρο δικαστήριο, θα κινηθεί ο προβλεπόμενος μηχανισμός για την απέλασή τους. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο να εκτελεστεί άμεσα η συγκεκριμένη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συλληφθέντες έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές αρχές.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβληθεί στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να αποφανθεί σε χρονικό διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι, η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Οι 8 Τούρκοι επιμένουν στον ισχυρισμό τους πως έφυγαν από την Τουρκία επειδή κινδύνευε η ζωή τους και δεν γνώριζαν για τη διεξαγωγή του πραξικοπήματος.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επτά κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο ένας για εκτέλεση της παράνομης πτήσης. Δεν ισχύει δηλαδή η κατηγορία για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Ωστόσο, παραμένει η κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Αύριο προβλέπεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο δικαστήριο, όπου είτε θα δικασθούν είτε θα πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο των τεσσάρων εξ αυτών, κοινό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, κάτι που δεν κατέστη εφικτό έως τώρα.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών. Οι τουρκικές αρχές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για την έκδοσή τους, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι θα τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και πως η διαδικασία θα εκτελεστεί βάσει και του ελληνικού δικαίου. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «πολύ δυνατό» το επιχείρημα έκδοσης από τη μεριά της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό επιχείρημα».
Δείτε φωτογραφίες από τη μεταγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης…
Φωτογραφίες: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ (ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)