Ανατριχιαστική σύμπτωση. Η ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδευόταν για επιθέσεις σαν αυτές στο Παρίσι, έχοντας ως «παράδειγμα» τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου στην γαλλική πρωτεύουσα.
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εισχωρούν σε ελληνικό υπουργείο, σε εφορία, σε τράπεζα, σε θέατρο, σε στάδιο ποδοσφαίρου και σε πάρκο ή κεντρική πλατεία της Αθήνας, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους. Αυτά ήταν μερικά από τα ακραία, αλλά όχι «αόρατα», όπως αποδεικνύεται τραγικά, σενάρια επιθέσεων του ISIS, που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδα πραγματικής προσομοίωσης, προκειμένου να προετοιμαστούν στην όχι απίθανη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στο μέλλον, που τελικά ήταν πιο κοντά απ’ ότι νόμιζαν.
Με …δάσκαλο την Σκότλαντ Γιάρντ
Το «σχολείο» διαπραγμάτευσης με τζιχαντιστές, που κρατούν ομήρους στη χώρα μας, είχαν περάσει 20 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάτω από την καθοδήγηση τεσσάρων έμπειρων αξιωματικών της Σκότλαντ Γιάρντ, οι οποίοι είχαν βρεθεί και διαχειριστεί περιστατικά ομηριών από τζιχαντιστές, επιθέσεις του ISIS ή της Μπόκο Χαράμ. Η εκπαίδευση, που για πρώτη φορά γινόταν στη χώρα μας και όχι σε τυχαίο χρονικό διάστημα, αποτελούσε αφορμή για τον σχεδιασμό ενός σημαντικού εγχειριδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι διωκτικές αρχές, βάσει των εμπειριών, που έχουν καταγραφεί δυσάρεστα σε περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών χωρών της Ε.Ε. και Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το στοιχείο που «σώζει» προσωρινά τη χώρα μας από την εκδήλωση ενεργειών από τζιχαντιστές στο εσωτερικό της, είναι η… ελαστικότητα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών.
Η μεθοδολογία του εγχειριδίου αντιμετώπισης, ήταν ίδια με εκείνη που εφαρμόστηκε σε απόλυτο βαθμό από τις γαλλικές αρχές, για την εξουδετέρωση του ισλαμιστή Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας στο Εβραϊκό Παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσέν, ανατολικό προάστιο του Παρισίου, που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015, με τον θάνατο 4 ομήρων και του δράστη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.
Στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχαν στην «απόρρητη» εκπαίδευση, αποκάλυπταν άγνωστες πτυχές του προγράμματος από το οποίο αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες τεχνογνωσίας στην ενδεχόμενη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
«Χρόνο για εξουδετέρωση»
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες τζιχαντιστές. Απλά κερδίζεις χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι ειδικές δυνάμεις για αστυνομική επέμβαση εξουδετέρωσης με όσο το δυνατόν μικρότερες αριθμητικά απώλειες ομήρων. Είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στο θανατηφόρο τέλος για τους ομήρους και τους ίδιους. Το πολύ να απελευθερώσεις 1-2 ομήρους επειδή το θέλουν, για να κερδίσουν και εκείνοι χρόνο για την μεγαλύτερη προβολή και δημοσιοποίηση της πράξης τους» συμπέραινε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
«Δεν πρόκειται για ιδεολόγους, πολιτικούς ή θρησκευτικούς τρομοκράτες, αλλά για άτομα που έχουν μοναδικό στόχο την διάχυση τρόμου από τη δράση τους, και μοναδική λύση είναι η επέμβαση για την εξουδετέρωσή τους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η διεθνή εμπειρία» συμπλήρωνε ο ίδιος αξιωματικός, σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν στις διαλέξεις τους οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ.
Οι πιθανότητες επιτυχίας διαπραγμάτευσης με τζιχαντιστές δράστες, είναι μεγαλύτερες στις τυχαίες περιπτώσεις εντοπισμού τους και επιχείρησης σύλληψης που οδηγεί στον αναγκαστικό εγκλωβισμό τους και ομηρία τυχαίων πολιτών σε κλειστό ή δημόσιο χώρο, όπως προκύπτει από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο. Στις σχεδιασμένες επιθέσεις τους αυτές οι πιθανότητες σχεδόν μηδενίζονται. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ακραίων ισλαμιστών που βρίσκονται στον προθάλαμο του ISIS, που και αυτοί αφήνουν ένα μικρό παράθυρο στη διαπραγμάτευση.
Από τα πρώτα αιτήματα που εκδηλώνουν οι τζιχαντιστές είναι η προβολή της ενέργειά τους από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις γνωστές εικόνες πάνοπλων ανδρών πίσω από τους ομήρους, που προβαίνουν σε διαγγέλματα θρησκευτικού μίσους. Το εγχειρίδιο απαγορεύει τέτοια παραχώρηση του διαπραγματευτή αλλά ο επικεφαλής αξιωματικός της «σκηνής» αποφασίζει αν θα το εγκρίνει. Βέβαια σε περιπτώσεις προμελετημένων επιθέσεων, οι τζιχαντιστές έχουν προετοιμαστεί και για την «διαφημιστική καμπάνια» της πράξης τους, εικονογραφώντας μόνοι τους σκηνές, τις οποίες δημοσιοποιούν οι ίδιοι μέσω συνεργών τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Οι «κρυμμένοι» όμηροι
Η μισή εκπαίδευση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αφορούσε τη διαχείριση του περιστατικού για τον εντοπισμό των ομήρων που δεν έχουν βρεθεί από τους δράστες. «Οι “κρυμμένοι” όμηροι είναι σημαντικοί για την διαχείριση του περιστατικού και σχεδιασμού της δεδομένης αστυνομικής επέμβασης, άρα είναι σημαντικός και ο εντοπισμός τους. Όταν έχεις “αόρατο” όμηρο, είναι προς συμφέρον της διαπραγμάτευσης και της αστυνομικής εισβολής που θα ακολουθήσει όπως στην περίπτωση του Εβραϊκού Παντοπωλείου στη Γαλλία» τόνιζε στέλεχος του ΚΕΜΕΑ που παρακολούθησε τη σχετική εκπαίδευση.
Το δεύτερο κομμάτι της εκπαίδευσης αφορούσε την απευθείας διαπραγμάτευση με το «υποκείμενο»-δράστη, που συμπεριλαμβάνει κοινή μεθοδολογία συνομιλίας όπως σε άλλες περιπτώσεις διαπραγματεύσεων με δράστες ομηριών ή απαγωγών, όπως για παράδειγμα ότι ο διαπραγματευτής δεν χρησιμοποιεί ποτέ τη λέξη «όχι» και δεν δίνει χωρίς να έχει πάρει κάτι και από τον δράστη.
Αυτή τη στιγμή, «εν υπνώσει» τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Ελλάδα ενδεχομένως έχουν πάρει κάποια έγγραφα παραμονής, που αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση των συγγενών ομήρων ή «κρυμμένων» ομήρων που έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, με πρώτιστη προσπάθεια των αρχών τον περιορισμό διάχυσης του αισθήματος τρόπου, πανικού και ανεξέλεγκτων και επιβλαβών για την διαπραγμάτευση, πληροφοριών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος της αστυνομικής άσκησης υπήρχαν περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι τζιχανιστές άφησαν επίτηδες ομήρους, να επικοινωνούν με συγγενείς τους προκειμένου να προβάλλουν την ενέργειά τους, ενώ έκαναν το ίδιο και σε «κρυμμένους» στον χώρο ομήρους, παρότι γνώριζαν που βρίσκονται, με τον ίδιο σκοπό.
Στα περισσότερα από τα περιστατικά, στα οποία συμμετείχαν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ, διαπίστωσαν ότι ο διαπραγματευτής πρέπει να έχει καλή γνώση του μουσουλμανισμού, αφού οι δράστες σχεδόν πάντα προβαίνουν σε συζητήσεις θρησκευτικού περιεχομένου με τους «απίστους». Η άγνοια βασικών παραμέτρων της θρησκείας τους, από τον διαπραγματευτή, έχει διαπιστωθεί ότι εξόργισε τους δράστες, και σε κάποιες περιπτώσεις επίσπευσε τις θανατηφόρες ενέργειές τους, αφαιρώντας χρόνο προετοιμασίας από τις αστυνομικές δυνάμεις επέμβασης, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες ζωών ομήρων.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης διαπραγμάτευσης, του περασμένου Μαρτίου, εξελίχθηκε εξομοίωση περιστατικού με πολλά κοινά σημεία, εκείνου που είχε εξελιχθεί στο Εβραϊκό παντοπωλείο, σε ΔΟΥ της Δυτικής Αττικής. Μετά τη διαπραγμάτευση εξελίχθηκε και επέμβαση 3-4 αστυνομικών της ΕΚΑΜ για την εξουδετέρωση των… τζιχαντιστών που κρατούσαν ομήρους.
Το εγχειρίδιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλά σημεία με εκείνο του Εβραϊκού Παντοπωλείου, που εξελίχθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015, το οποίο κρίθηκε επιτυχημένο παρά τους τέσσερις νεκρούς ομήρους.
Το περιστατικό του Αμεντί Κουλιμπαλί στο εβραϊκό παντοπωλείο, εξελισσόταν παράλληλα με αυτό των αδελφών Κουασί, που είχαν οχυρωθεί στην περιοχή Νταμαρτάν-αν-Γκελ. Mεταξύ των ομήρων ήταν γυναικόπαιδα, καθώς και ένα βρέφος 6 μηνών. Η γαλλική Αστυνομία έχει διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ του δράστη της δολοφονίας μίας αστυνομικού στη Μονρούζ και των αδελφών Κουασί, εκτελεστών της σφαγής στο περιοδικό Charlie Hebdo, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.
Τον περασμένο Ιανουάριο οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει στις βελγικές, τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, που είχε συλληφθεί στο Παγκράτι, ως ύποπτος για σχέσεις με τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο.
Και στις δύο περιπτώσεις οι γαλλικές αρχές χρησιμοποίησαν τους «κρυμμένου» ομήρους προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του δράστη, τον αριθμό των άλλων ομήρων και τη διαρρύθμιση του χώρου. Οι διαπραγματευτές κέρδισαν αρκετό χρόνο, ενώ φαίνεται να προσέλκυσαν τον δράστη σε σημείο που έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Η πρώην σύντροφός του Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών, ύποπτη για τις επιθέσεις φέρεται να πέρασε στη Συρία μέσω της Τουρκίας.
Τα στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ, πλούσιοι σε δυσάρεστες εμπειρίες και αποκλειστικά απασχολούμενοι στη διαπραγμάτευση και χειρισμό περιστατικών με δράστες τζιχαντιστές, είχαν δείξει στους Έλληνες αξιωματικούς ένα αποκλειστικό βίντεο-ντοκιμαντέρ των επιθέσεων ακραίων ισλαμιστών και ομηριών σε ξενοδοχεία στη Βομβάη, στις 27 Νοεμβρίου 2008, με 183 νεκρούς και 320 τραυματίες.
Εκείνες οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν από ακραίους ισλαμιστές, τους Μουτζαχεντίν του Ντεκάν, που ζητούσαν την απελευθέρωση των μουσουλμάνων κρατουμένων στην Ινδία. Είχαν αφήσει κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων, ένα… τηλεφώνημα όμως προκάλεσε τη συνέχεια του αιματοκυλίσματος.
Περίπου 12 ένοπλοι είχαν επιτεθεί αρχικά στο σταθμό τρένου Τσατραπάτι Σιβάζι στη Βομβάη της Ινδίας, έπειτα σε καφέ της πόλης, και στη συνέχεια εισέβαλλαν και οχυρώθηκαν στα ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ και Ομπερόι, καθώς και στο συγκρότημα κατοικιών Nariman House. Οι διαπραγματευτές είχαν καταφέρει να ελευθερώσουν 10 ομήρους από το Ομπερόι, ενώ στο Ταζ Μαχάλ εξελισσόταν συμπλοκή.
Όπως αποκάλυψαν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ, στους Έλληνες συναδέλφους τους, ο επικεφαλής των ισλαμιστών που ήταν οχυρωμένοι σε ένα από τα ξενοδοχείο, κουρασμένος από τις επιθέσεις φαινόταν διαλλακτικός στη διαπραγμάτευση. Την ώρα που αυτή φαινόταν να βρίσκεται σε τελικό στάδιο με αίσια έκβαση, ο ισλαμιστής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του πυρήνα από το Πακιστάν, ο οποίος τον έπεισε να σκοτώσει τους ομήρους-«απίστους» κάτι που έπραξε. Από τότε πρώτιστο μέλημα των διαπραγματευτών ήταν ο έλεγχος ή η διακοπή των επικοινωνιών των δραστών και κυρίως της κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου με πέπλο «μπλοκαρίσματος».
Οι Aξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ ήταν πεπεισμένοι ότι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θύλακοι τζιχανιστών, κάτι που επιβεβαίωσαν σε έναν βαθμό οι Έλληνες συνάδελφοί τους.
Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, και της αντι-τζιχαντιστική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταγράψει ύποπτες εισόδους τζιχαντιστών μαζί με «καραβάνια» παράτυπων μεταναστών, κυρίως μέσω Έβρου, ανάμεσα στα οποία είχαν τοποθετήσει έγκυες γυναίκες και παιδιά προκειμένου να κεντρίζουν τα ανθρωπιστικά συναισθήματα των διωκτικών αρχών και να αποδυναμώνουν τις έρευνες ταυτοποίησης της δικής τους ταυτότητας.
Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και Έλληνες αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι το στοιχείο που «σώζει» προσωρινά τη χώρα μας από την εκδήλωση ενεργειών από τζιχαντιστές στο εσωτερικό της, είναι η… ελαστικότητα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών, που μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, χρησιμοποιούν για να περάσουν στην Ευρώπη.
«Αν η Ευρώπη και η Ελλάδα αποφασίσουν να σκληρύνουν τη στάση τους στη διαχείριση των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα και παράλια των νησιών της, χωρίς σοβαρές συνέργειες μηχανισμών ελέγχων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενέργειας τζιχαντιστών ακόμη και μέσα στην επόμενη 5ετία στην Ελλάδα» τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αυτή τη στιγμή, «εν υπνώσει» τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Ελλάδα ενδεχομένως έχουν πάρει κάποια έγγραφα παραμονής, που αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε μία πιθανή ενέργειά τους σε ελληνικό έδαφος δεν θα «συνέφερε» τους ίδιους, καθώς θα επιτάχυνε την «σκλήρυνση» της στάσης των ελληνικών αρχών στον έλεγχο των συνόρων της. Παράλληλα κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας τζαμιού στην Αττική, για την συγκέντρωση των μουσουλμάνων.
Άδεια παραμονής στη χώρα μας είχε ο 24χρονος Σύρος τζιχαντιστής, που είχε συλληφθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο αεροδρόμιο Gosselies του Βελγίου. Στις αποσκευές του είχαν βρεθεί φωτογραφίες που αποδείκνυαν τη διασύνδεσή του με ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Είχε πλαστό γαλλικό διαβατήριο και τελικός προορισμός του 24χρονου ήταν η Νορβηγία. Το αεροπορικό του ταξίδι είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα, όπως και ενός ακόμη που είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα έχοντας στις αποσκευές του USB με βίντεο εκτελέσεων στη Συρία.
Τον περασμένο Ιανουάριο οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει στις βελγικές, τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, που είχε συλληφθεί στο Παγκράτι, ως ύποπτος για σχέσεις με τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο. Σε άλλο σπίτι που έμενε είχαν βρεθεί πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και διπλώματα οδήγησης. Θεωρείται ύποπτος ότι μεσολάβησε ανάμεσα στον «ύποπτο ως εγκέφαλο» του πυρήνα, τον βέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος φέρεται ότι έφθασε στην Ελλάδα αφού πολέμησε στη Συρία, και τα μέλη του πυρήνα που ετοιμάζονταν να σκοτώσουν αστυνομικούς στο Βέλγιο.
Το φθινόπωρο του 2014, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδόσει την πρώτη απαγόρευση Έλληνα τζιχαντιστή. Αφορούσε τον 28χρονο σήμερα άνδρα, που τον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψε στη Συρία και εισχώρησε σε στρατόπεδο τζιχαντιστών, ενώ φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο συγκεκριμένος Ελληνας τζιχαντιστής πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001. Η μητέρα του, συριακής καταγωγής προχωρούσε και εκείνη σε «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμενη τις βαρβαρότητες του ISIS, η οποία ταξίδευσε στη Συρία λίγο καιρό αργότερα.
Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες του ISIS. Σε μία έκθεση ανάλυσης κινδύνου επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «σπιτιού» στην Καλλιθέα και ο ρόλος ενός «ιμάμη-καθοδηγητή», στο οποίο προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Άλλα επτά άτομα, συριακής καταγωγής, κάποια από τα οποία διαμένουν έως και 25 χρόνια στη χώρα μας, έχοντας πάρει ελληνική ιθαγένεια, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών. Κάποιοι από αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κυρίως μέσα από το Facebook και Twitter, να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, επιλέγοντας διάφορα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ δύο το επιχείρησαν χωρίς τελικά να ταξιδεύσουν.
Στις 17 Ιανουαρίου 2015 η EUROPOL με κατεπείγον σήμα της έστειλε λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες 7 τζιχαντιστών, που ενδέχεται να επιχειρήσουν τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα σε ευρωπαϊκή χώρα. Στο ίδιο σήμα συμπεριλαμβανόταν και το όνομα της 26χρονης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, συντρόφου του Αμεντί Κουλιμπαλί, πρωταγωνιστή της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο.
Επισημαίνεται ότι μόνο στην Δυτική Αττική, υπάρχουν 11 χώροι προσευχής μουσουλμάνων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός ατόμων από Συρία και Μέση Ανατολή, στις περιοχές του Περιστερίου, Ασπροπύργου και Μεγάρων, με την συσπείρωση του μουσουλμανικού στοιχείου να γίνεται ολοένα και εντονότερη.
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/anatrixiastiki-sumptwsi-me-senario-parisiou-ekpaideuotan-i-elas