Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αύριο για την ανάδειξη νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος φέρνουν πιο κοντά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει, στο περιθώριο του συνεδρίου, ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα ακολουθήσουν τις αλλαγές στο κόμμα. Βεβαίως, αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου, κανείς, έως αργά χθες, δεν μπορούσε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. Οι οριστικές αποφάσεις, δήλωναν σχετικά, επρόκειτο να ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και σίγουρα τον χρόνο για να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές θα επηρεάσει και το κλίμα που εισέπραξε από τους εταίρους, όσον αφορά την πορεία κρίσιμων ζητημάτων, με κυρίαρχα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου, στην Πολιτική Γραμματεία που θα αναδειχθεί αύριο θα συμμετέχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα Γραμματεία θα είναι διευρυμένη, με τον αριθμό των μελών της να φθάνει πιθανόν και τα 25 έναντι 17 της απερχόμενης και μιλούν για τουλάχιστον εννέα υπουργούς που θα συμμετέχουν στη σύνθεσή της. Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα για μεταπήδηση στη θέση του γραμματέα του κόμματος κάποιου ισχυρού κυβερνητικού στελέχους δεν προχώρησε, καθώς οι κ. Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, τους οποίους επιθυμούσε να δει στο κόμμα, αρνήθηκαν, προτιμώντας να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Ετσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επανεκλογή του κ. Παναγιώτη Ρήγα.
Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε χθες ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι ένας δομικός ανασχηματισμός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή και τις αρμοδιότητες υπουργείων. Φαίνεται ότι στις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα είναι με το νέο κυβερνητικό σχήμα να δοθεί βαρύτητα στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό, αλλά και να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση προσέλκυσης και προώθησης επενδύσεων, στην οποία βασίζεται όλος ο σχεδιασμός για ουσιαστική σταθεροποίηση της οικονομίας σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Επιπλέον, θα πρέπει να αναμένονται μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις, όσον αφορά την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.
Σε επίπεδο προσώπων, οι τελικές επιλογές θα επηρεαστούν από την πρόθεση να αποτυπωθεί το άνοιγμα προς το Κέντρο, από την ανάγκη να διατηρηθούν ισορροπίες και να περιορισθούν οι δυσαρέσκειες, αλλά και από την επιθυμία του πρωθυπουργού να διευρυνθεί ο κύκλος στελεχών με κυβερνητική εμπειρία, να διαμορφωθεί σταδιακά «πάγκος». Ετσι, αναμένεται η είσοδος νέων στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα, μετακινήσεις προσώπων στο επιτελείο του Μαξίμου, αλλά και η παραμονή στη θέση τους υπουργών που έχουν κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.