10 είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά σας
«Το ψυχοσωματικό σημαίνει σύνδεση ψυχικού και σωματικού κόσμου. Μια ψυχοσωματική πάθηση περιλαμβάνει και τα δύο. Κάποιες σωματικές ασθένειες πιστεύεται ότι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στην επιδείνωση λόγω ψυχικών παραγόντων όπως το στρες και το άγχος»
Η απλή αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει την σωματική μας και αντίθετα. Η συμβατική ιατρική έχει ορίσει αυτό το φαινόμενο ως ψυχοσωματικό. Μάλιστα, η ειδικότητα της ψυχοσωματικής ιατρικής είναι η πιο πρόσφατη υπο-ειδικότητα στην ψυχιατρική. Πράγματι, ο επιστημονικός κόσμος έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι τόσο ο ψυχικός/πνευματικός πόνος, όσο και ο σωματικός, ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου: τον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό και τον φλοιό του προσαγωγίου. Ως εκ τούτου, η σύνδεση στο επίπεδο φυσιολογίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα υφίσταται, αποδεικνύοντας την θεωρία.
Παρακάτω πρόκειται να συζητήσουμε 10 διαφορετικά είδη πόνου που συνδέονται άμεσα με συναισθήματα, αισθήσεις και σκέψεις. Εξοπλισμένος με αυτή τη γνώση, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να νιώθει καλύτερα στο μέλλον.
Η βιολογία της ψυχικής ισορροπίας: Εγκέφαλος, έντερο, και άγχος
Περιοχές της πλάτης και των ώμων είναι αναμφίβολα τα πρώτα σημεία στα οποία νιώθουμε την μυϊκή ένταση περισσότερο. Χειροπράκτες, οστεοπαθητικοί και άλλοι ιατροί εξηγούν για χρόνια τον πόνο της μέσης με όρους στρες και άγχους. Και δυστυχώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα, αφού αυτός ο τύπος πόνου είναι κυκλικός. Ξεκινάμε να αγχωνόμαστε και να ανησυχούμε για τον πόνο της μέσης μας, κάτι το οποίο σφίγγει και τσιτώνει με τη σειρά του τους μύες. Ύστερα, οι σφιγμένοι μυς αυξάνουν την ενόχληση και τότε αρχίζουμε να νιώθουμε σύγχυση, θυμό και απόγνωση.
Οι γιατροί τονίζουν και σημειώνουν ξανά και ξανά ότι το στρες εμφανίζεται σε μεγάλη ποικιλία, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού στρες, του στρες σε σχέση με το χρόνο και του στρες της σωματικής κόπωσης. Και αυτά τα συναισθήματα φτιάχνουν ένα εκρηκτικό πακέτο για τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες. Επιπροσθέτως, συναισθήματα όπως θυμός, άγχος, θλίψη/ κλάμα και κατάθλιψη πυροδοτούν πονοκεφάλους. Οι ενημερωμένοι γιατροί συστήνουν τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό και την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρήσει μετά από προσωπική προσπάθεια.
Η συσσώρευση των συναισθημάτων· πιο συγκεκριμένα, τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επιδράσουν πρακτικά σε κάθε περιοχή του σώματος. Ο πόνος στον αυχένα όμως αποτελεί ένα από τα πιο κοινά παράπονα των ανθρώπων που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσουμε κάθε ένα από την πληθώρα των λόγων που το άγχος μπορεί να εμφανιστεί. Οικονομικά προβλήματα/ ανησυχίες, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κόπωση κλπ.
Μπορεί η ψυχική σου υγεία να επηρεάσει τη σωματική;
Πολλοί κινησιολόγοι πιστεύουν ότι οι ώμοι μας αποτελούν την περιοχή εκείνη του σώματος μας την πιο επιρρεπή στο να δέχεται τις ανεπιθύμητες επιδράσεις από την πίεση. Ακόμα και μεταφορικά πολλές φορές αναφέρουμε ότι κρατάμε το «βάρος» στους ώμους μας, κάτι που υποδεικνύει ότι τελικά είναι αλήθεια.
Το στομάχι μας είναι το σημείο του σώματος μας που δυστυχώς αντανακλούμε τις περισσότερες από τις ανησυχίες μας, τους φόβους και τα άγχη. Η βίωση αυτών των συναισθημάτων επανειλημμένα μπορεί να προκαλέσει στομαχικό πόνο. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται κλινικά, το χρόνιο στρες μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος.
Ο Dr. Alan Fogel γράφει σε ένα τεύχος του Psychology Today: «Όλα τα συναισθήματα έχουν ένα δομικό ανάλογο». Οι αγκώνες είναι ακριβώς αυτό. Ενώ κυρίως γνωρίζαμε ότι ιατρικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και άλλες μπορεί να είναι ο λόγος για τον πόνο εκεί ή την δυσκαμψία, η ψυχική κατάσταση όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να «εκπροσωπηθούν» σε περίεργες περιοχές… συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων.
Παρόμοια με τους αγκώνες, ο πόνος στα χέρια μπορεί να εμφανιστεί από ψυχολογικά προβλήματα. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι ο πόνος των χεριών μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναισθημάτων απομόνωσης ή εγκλεισμού. Όπως ο Dr. Fogel τονίζει, κάθε ένα από τα συναισθήματα μας μετατρέπεται σε σωματικό σύμπτωμα… συνεπώς, όλα είναι πιθανά, σωστά;
Πέρα από κάποια αποδεδειγμένη ιατρική πάθηση, κάποιο είδος συναισθηματικής πυροδότησης οπωσδήποτε αποτελεί επίσης αιτία ισχιαλγίας. Το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις στο ισχίο απ’ ότι νομίζουμε· οπότε το στρες μπορεί να μετατραπεί σε σωματικό πόνο σε αυτή την περιοχή επίσης.
Το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από τον πόνο στα γόνατα, αποτέλεσμα συναισθημάτων, είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που δίνεται για την ισχιαλγία. Βεβαίως, υπάρχουν επίσης πολλές νευρικές απολήξεις στο γόνατο· συνεπώς, ισχυρότερη σύνδεση εγκεφάλου/ σώματος. Έτσι, είναι ίσως πιο πιθανό τα συναισθηματικά ερεθίσματα όπως το άγχος, ο φόβος, η κατάθλιψη κλπ. να αντανακλώνται σε πόνο των γονάτων απ’ ότι σε άλλες λιγότερο ευαίσθητες περιοχές, όπως ακόμα και το ισχίο.
Να τι αναφέρει ένα ποδίατρος για τη σχέση ανάμεσα στην ψυχική κατάσταση και στον πόνο των ποδιών: «Οι αγχωμένοι άνθρωποι παρουσιάζονται με ένα μεγάλο εύρος βιοχημικών ζητημάτων. Δεν προσπαθώ να γίνω γκουρού… αλλά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια ατεκμηρίωτη ακόμα σύνδεση ανάμεσα στο κατώτερο μέρος του ποδιού και στην συναισθηματική κατάσταση».
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Columbia παραδέχονται ότι «υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για την ψυχική κατάσταση, που μπορεί να συσχετιστεί με σωματικά συμπτώματα» και ότι η αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας του πόνου μπορεί να είναι η απάντηση. Αφού εξετάσουμε τον κάθε σωματικό ξεχωριστό πόνο και το επίπεδο του στρες μας, το πιο αποτελεσματικό είναι να κάνουμε το ίδιο με κάθε συναισθηματική κατάσταση. Τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθουμε; Τεχνικές χαλάρωσης (όπως προοδευτική χαλάρωση των μυών), ελεγχόμενη αναπνοή, διαλογισμό, κατευθυνόμενη φαντασία και πολλές άλλες τεχνικές και πρακτικές υπάρχουν ακριβώς, βοηθούν τους ανθρώπους που βιώνουν τόσο σωματικό όσο και/ή ψυχικό πόνο.