Έρχεται στις 5 Οκτωβρίου το Hellenic Meatballs με τον Ηλία Μαμαλάκη
στο φεστιβάλ RedRiver 2024.
Η «Γιορτή των Γεύσεων» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – RedRiver 2024. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γιορτής του «Ελληνικού Κεφτέ» (Hellenic Meatballs) στην Ελλάδα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ, το οποίο προάγει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής, συνδυάζοντας γαστρονομικές απολαύσεις με την τοπική κουλτούρα.
Το φεστιβάλ φέτος γιορτάζει δυο φορές ως θεσμός διότι κλείνει τα 15 χρόνια παρουσίας αλλά και την πανελλαδική διάκριση της διοργάνωσης στα Tourism Awards 2024.
Για πρώτη φορά, η «Γιορτή των Γεύσεων» θα φέρει κοντά Έλληνες, Τούρκους και Βούλγαρους μάγειρες, με την υποστήριξη του διάσημου food expert και βραβευμένου σεφ Ηλία Μαμαλάκη. Η εκδήλωση θα ενισχυθεί από τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων, μαθητών και επιχειρήσεων, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μαγειρέψουν μαζί το παραδοσιακό έδεσμα, τον «κεφτέ». Ιδιαίτερη ιστορική αναφορά γίνεται στον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο τον 12ο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γευτεί αυτό το πιάτο κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο για περίπου δύο χρόνια.
Ο «ελληνικός κεφτές» (hellenic meatball), με τις παραλλαγές στο μαγείρεμα του (από την Σμύρνη μέχρι το Διδυμότειχο και την Κωνσταντινούπολη), ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές πριν τα Βυζαντινά χρόνια αλλά και μετά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις περίφημες συνταγές να εμπνέουν ακόμη πολλούς μάγειρες ανά τον κόσμο. Θα μαγειρευτούν πολλά είδη κεφτέδων στην εκδήλωση τα οποία θα μοιραστούν στη συνέχεια στους επισκέπτες.
Όλα δείχνουν ότι υπάρχει πλέον θετική ανταπόκριση τόσο των συνεργαζόμενων φορέων όσο και των συλλογικών ομάδων. Οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν προχωρήσει σε τελικό στάδιο και σύντομα θα ανακοινωθεί η τελική αφίσα, το πρόγραμμα, τις συνεργασίες, οι χορηγοί καθώς και η παρουσίαση της επίσημης σελίδας.
Αν και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης, μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν σε σχολείο του Διδυμοτείχου για τις ανάλογες ανάγκες του.
Στόχος για την επόμενη χρονιά του 2025 είναι να δημιουργηθεί ένας γαστρονομικός θεσμός για το Guinness World Records στο πολυπολιτισμικό Διδυμότειχο.
Αυτοί είναι οι κεφτέδες που έγραψαν ιστορία!