martin-dm via Getty Images
Το να νιώθετε δυστυχισμένοι δεν είναι σαφώς κάτι ευχάριστο. Για τους περισσότερους, η πρώτη αντίδραση όταν το μυαλό τους γεμίζει με δυσάρεστες σκέψεις είναι να προσπαθούν να διώξουν αυτές τις σκέψεις μακριά. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να κάνουμε.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό «Journal of Experimental Psychology», συμμετείχαν 2.300 έφηβοι στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως ποια συναισθήματα θα προτιμούσαν να βιώνουν συχνότερα και ποια σπανιότερα και ποια είναι εκείνα που νιώθουν στην πραγματικότητα. Οι έφηβοι που βάσει αποτελεσμάτων βίωναν περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν εκείνοι που άφηναν τον εαυτό τους ελεύθερο να νιώσει το κάθε συναίσθημα στην ώρα του, χωρίς να το αποφεύγει, ακόμα και αν επρόκειτο για αρνητικά συναισθήματα.
«Το να θες να είσαι χαρούμενος όλη την ώρα δεν είναι πολύ ρεαλιστικό», σχολίασε σχετικά στην αμερικανική έκδοση της HuffPost η Maya Tamir, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Hebrew της Ιερουσαλήμ. «Το να μη θες να νιώθεις ποτέ λύπη, θυμό ή φόβο δεν είναι επίσης ρεαλιστικό. Εφόσον καταφέρουμε να αποδεχτούμε και -γιατί όχι;- να καλωσορίσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε, θετικά και αρνητικά, τότε είναι πιο πιθανό να νιώσουμε ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι στη ζωή μας», συμπλήρωσε.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε δυστυχισμένοι, απλώς προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε και να πάτε παρακάτω. Μακροπρόθεσμα, θα βγείτε πιο κερδισμένοι από αυτό.