Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων θα βρεθεί η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ε.Ε.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν για τις 6 Μαρτίου τις όποιες αποφάσεις για το προσφυγικό στη νέα έκτακτη σύνοδο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας και που στο ακριτικό Καστελόριζο των 250 κατοίκων οι μετανάστες έφτασαν το Σάββατο τους 900 πριν μεταφερθούν από τις αρχές, η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί άλλη μια μαζική εισροή που θα δοκιμάσει τις αντοχές των υποδομών της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Bild που έφερε στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη Δευτέρα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν, αναφέρει ακόμη η συντηρητική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.
Σημειώνεται ότι η προσφυγική «βόμβα» απειλεί το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ χοντραίνει το παιχνίδι των Τούρκων στο Αιγαίο με το ΝΑΤΟ και τις προσφυγικές ροές.
«Η εισροή των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Από την Τρίτη έως την Παρασκευή πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Πρόσφυγες έφτασαν με βάρκες ακόμη και στο μικρό Καστελλόριζο. Εκεί οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν του 250, ενώ οι πρόσφυγες είναι περίπου 1000 » αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, το οποίο αναδημοσιεύουν σε περίοπτη θέση πολλές εφημερίδες, όπως η Süddeutsche Zeitung, ηFrankfurter Rundschau αλλά και η ηλεκτρονική σελίδα του Focus.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μόνο «μέσα στην Πέμπτη και την Παρασκευή (σσ: κι ενώ παράλληλα διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής) πέρασαν στην Ελλάδα 4600 και 4800 πρόσφυγες αντίστοιχα – αριθμός διπλάσιος από τον ημερήσιο μέσο όρο που είχε καταγραφεί ως τώρα». Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο τις τελευταίες μέρες είναι επίσης το εξής: «Μέσα στον Φεβρουάριο έχουν φτάσει στην Ελλάδα 27.555 πρόσφυγες, ενώ, συγκριτικά, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο ίδιος αριθμός ανερχόταν στους 2.783 πρόσφυγες».
Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αναλύσεις ελληνικών ΜΜΕ, η απότομη αυτή αύξηση των προσφυγικών ροών εκλαμβάνεται ως ένα «νέο μέσο πίεσης που ασκεί η Τουρκία έναντι των ευρωπαίων διαπραγματευτών», ενόψει της κρισιμότατης επικείμενης Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα ζήσουμε για ένα χρονικό διάστημα με κάποιους πρόσφυγες ,αλλά είναι διαχειρίσιμο το θέμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην εκμπομπή «Τώρα ότι Συμβαίνει» στο κανάλι «Ε» το πρωί της Κυριακής.
Ο κ.Μουζάλας υπογράμισε ότι η χώρα μας έχει εμπλακεί ανάμεσα σε μια Ευρώπη που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε μια Τουρκία που συνεχίζει να στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και για αυτό πιέζουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η ροή προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας–ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, απ’ όπου τις τελευταίες ώρες πέρασαν 100 με 150 άτομα.
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σχεδόν γεμάτος ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής, ενώ άλλα είκοσι λεωφορεία βρίσκονται γεμάτα με πρόσφυγες στο Πολύκαστρο.
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/erxontai-stin-ellada-150000-prosfuges-apo-ti-libui