«Σκηνοθετεί ήδη την συνθηκολόγηση. Χάνει χρόνο και αυξάνει δυστυχώς το λογαριασμό για τη χώρα. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι Έλληνες πείθονται ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. Όσο μένει κάνει ζημιά. Οι εξελίξεις αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και τα περιθώρια για άλλους “σωτήρες”» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
«Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι να φύγουν τώρα. Κατάφεραν μετά από τόσες θυσίες να μας παγιδεύσουν στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Προσπαθούν δήθεν να βάλουν γκολ στην παράταση και τρώνε συνέχεια αυτογκόλ. Η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει κλειστή εξαιτίας τους . Δεσμεύσεις για το χρέος χάθηκαν με δική τους ευθύνη. Τώρα έρχονται και νέα μέτρα, δένουν το μέλλον με αλυσίδες» πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ερώτηση: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προχωρήσει σε συνέδριο, μέσα στο 2017; Τι θα σηματοδοτήσει το συνέδριο αυτό και ποια τα επόμενα βήματα;
Φώφη Γεννηματά: Θα παρουσιάσουμε την εναλλακτική πρόταση μας για να αφήσουμε τα μνημόνια και την κρίση πίσω μας. Ένα σχέδιο για την Ελλάδα που θέλουμε να αποτελέσει τη βάση της εθνικής γραμμής για μια Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και ευρείας στήριξης. Φιλοδοξούμε επίσης να αναδείξουμε στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης νέα πρόσωπα που θα πάρουν επάνω τους την υπόθεση του προοδευτικού χώρου.
Ερώτηση: Όσον αφορά στο να ξαναβρεί η ελληνική σοσιαδημοκρατία το δρόμο της, εσείς έχετε βάλει πλέον μία κάθετη διαχωριστική γραμμή με τη δεξιά και έχετε πει πολλές φορές στις ομιλίες σας ότι εναλλακτική στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παλινόρθωση της δεξιάς. Έχετε όμως ασκήσει κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνεστε πιο κοντά σε μία μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;
Φώφη Γεννηματά: Αισθανόμαστε πιο κοντά στην κοινωνία, στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και αναζητούν μια πραγματική ελπίδα. Θέλουμε να γίνουμε και πάλι η φωνή τους. Δεν μας αφορά το δίπολο του διχασμού και της πόλωσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το συντηρούν για να υπάρχουν. Έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στη διαίρεση πρόσθεσαν όμως προβλήματα και βάρη στις πλάτες των ανθρώπων. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη τη ενότητας και μπορούμε να την εγγυηθούμε.
Ερώτηση: Έχετε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να γίνει τρίτη δύναμη και ο φορέας που θα εγγυηθεί μία πολιτική συνεννόησης για έξοδο από την κρίση. Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εννοώ ποιος είναι ο πήχυς στις εκλογές;
Φώφη Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους τη συνεννόηση. Με τη σημερινή δύναμη των κομμάτων το καταφέρνουν. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες, τη δύναμη να το επιβάλλουμε. Να βάλουμε τέλος στο μαρτύριο του Ταντάλου για τον Ελληνικό λαό.
Ερώτηση: Αλήθεια, βλέπετε εκλογές; Ή εκτιμάτε ότι ο κ.Τσίπρας θα καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό;
Φώφη Γεννηματά: Σκηνοθετεί ήδη την συνθηκολόγηση. Χάνει χρόνο και αυξάνει δυστυχώς το λογαριασμό για τη χώρα. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι Έλληνες πείθονται ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. Όσο μένει κάνει ζημιά. Οι εξελίξεις αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και τα περιθώρια για άλλους «σωτήρες».
Ερώτηση: Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας να βρεθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο; Πρέπει η Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα εάν λάβει ως αντάλλαγμα μία λύση για το χρέος που θα ανοίγει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης;
Φώφη Γεννηματά: Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι να φύγουν τώρα. Κατάφεραν μετά από τόσες θυσίες να μας παγιδεύσουν στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Προσπαθούν δήθεν να βάλουν γκολ στην παράταση και τρώνε συνέχεια αυτογκόλ. Η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει κλειστή εξαιτίας τους . Δεσμεύσεις για το χρέος χάθηκαν με δική τους ευθύνη. Τώρα έρχονται και νέα μέτρα, δένουν το μέλλον με αλυσίδες.
Ερώτηση: Στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ μιλήσατε για ένα «σχέδιο Ελλάδα», μια συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου;
Φώφη Γεννηματά: Χρειαζόμαστε μια δική μας Εθνική Συμφωνία ,ένα σχέδιο με τον κωδικό «Ελλάδα» για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρώτο βήμα είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Η Ελλάδα μπορεί. Έχει επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρήσεις, εργαζόμενους με εμπειρία, έχει φυσικούς πόρους. Όλες οι παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μπορούμε να προχωρήσουμε με μια νέα αυτοπεποίθηση. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε μια νέα σχέση, μια παραγωγική συνεργασία. Αντί για κόφτες βάζουμε επιταχυντές της ανάπτυξης με στοχευμένα φορολογικά- και όχι μόνο- κίνητρα. Να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες υποδομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, με παραγωγικές επενδύσεις στους τομείς που έχουμε πλεονέκτημα σε κάθε περιφέρεια. Με ανατροπές που γκρεμίζουν τα εμπόδια που αποθαρρύνουν και διώχνουν επενδυτές. Το σχέδιο αυτό και οι συμφωνημένες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι η εγγύηση για να βρούμε λύσεις με τους εταίρους και δανειστές στα ζητήματα του χρέους , των πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών στόχων. Ενίσχυση με άλλα λόγια της αξιοπιστίας, που λείπει σήμερα από τη χώρα.
Ερώτηση: Στην ίδια συζήτηση υπερασπιστήκατε με θέρμη τη Μεταπολίτευση, που τόσο έχει κατηγορηθεί και καταγγείλατε πλαστογραφία της κατάθεσης Σαλαγιάννη. Θεωρείτε ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ;
Φώφη Γεννηματά: Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει και να ενοχοποιήσει την παράταξη μας μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής απέτυχε. Είναι σταθερή , όλα αυτά τα χρόνια η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσει την μεταπολίτευση και ιδιαίτερα το έργο αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Να πείσει πως δήθεν οι κυβερνήσεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν ήταν επιλογή με την ψήφο του λαού, αλλά αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς. Να πείσουν τους Έλληνες πως όσα έζησαν, στην πιο δημιουργική την πιο παραγωγική περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, ήταν μια εικονική πραγματικότητα. Ματαιοπονούν όμως. Οι δημοκρατικές κατακτήσεις τόσων χρόνων, τα δικαιώματα και οι αγώνες του λαού , για μια καλύτερη ζωή, είναι πολύ πιο δυνατά από τις μεθοδεύσεις τους, που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές.
Ερώτηση: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει “συνωμοσία σιωπής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΝΔ για την κυβέρνηση Καραμανλή”. Προκαλέσατε μάλιστα την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση. Προς τι αυτή η επίθεση όχι μόνο στον κ. Καραμανλή, αλλά και στον κ. Μητσοτάκη;
Φώφη Γεννηματά: Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι σε μια συστηματική προπαγάνδα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ που βολεύει και τους δύο. Για διαφορετικούς λόγους έχουν μια άτυπη «ομερτά σιωπής».Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε να αναδειχθεί η αλήθεια για τα στοιχεία και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2009.Όχι για να πλήξουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι συνέβη και κυρίως τι πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν η καταστροφική πενταετία 2004-2009 με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να καλύπτεται , να αποσιωπάται…
Ερώτηση: Ποια είναι η εκτίμηση σας εν όψει των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία; Στις δύο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς έχουν κατηγορηθεί ότι υιοθέτησαν μία νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Φώφη Γενηματά: Η Ευρώπη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα έχει χαρακτηρισθεί -και δικαίως – ως η καλύτερη γειτονιά του σύγχρονου κόσμου. Αυτή η εξέλιξη ήταν σε μεγάλο βαθμό επίτευγμα της ηγεμονίας των ιδεών και της πολιτικής κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια η βαθιά κρίση και οι έκτακτες περιστάσεις οδήγησαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε αναγκαστικούς και επώδυνους συμβιβασμούς σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Σήμερα που το κύμα ενός βαθιά συντηρητικού, δήθεν αντισυστημικού, λαϊκισμού, σε Ευρώπη και ΗΠΑ απειλεί όχι μόνο θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και τον πυρήνα των αρχών και των αξιών του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους, είναι ξανά η δική μας ώρα. Διεκδικούμε μια νέα εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την παγκοσμιοποίηση. Η εποχή της λιτότητας πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να μιλήσουμε για την κοινωνική Ευρώπη και ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για μια ιδεολογική και πολιτική επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που δεν πρέπει να χαθεί.
Ερώτηση: Αυτή τη στιγμή είστε η μόνη γυναίκα αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος. Είχατε μιλήσει στο συνέδριοGamechanger- Women of Influence για τη γυναικεία ηγεσία. Θεωρείτε ότι είναι προτέρημα ή ίσως ορισμένοι ακόμη στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δύσπιστα μία γυναίκα στην ηγεσία ενός κόμματος;
Φώφη Γεννηματά: Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αρκετές από τις προκαταλήψεις που αφορούν το ρόλο των γυναικών δυστυχώς αντέχουν ακόμα. Όμως αντέχουμε και εμείς, «σπάμε» ολοένα και περισσότερα στερεότυπα που μας θέλουν σε «δεύτερο» ρόλο.
Πρόκειται για μια διαχρονική και καθημερινή μάχη που δίνουν οι γυναίκες όχι μόνο σε ηγετικές θέσεις στην πολιτική αλλά σε κάθε εργασιακό χώρο ακόμα και μέσα στην οικογένεια.
Αντέχουμε πολλά, γιατί μπορούμε πολλά.
Το αποδείξαμε και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που σε κάθε οικογένεια η μάνα, η σύντροφος, η αδελφή, έγινε στήριγμα αυτοπεποίθησης, προσφοράς, μεθοδικότητας, αλληλεγγύης.
Στη δική μου πορεία κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία, κάθε μικρή και μεγάλη μάχη με πεισμώνει, με κάνει πιο δυνατή, αποφασισμένη.