Επαναδημοσίευση άρθρου της κας. Βούλα Σούφη από το www.zenhabits.gr
Έχω υπάρξει άνεργος, και ξέρω αυτή την εξουθενωτική κατάθλιψη που σε πιάνει, και αυτή την πικρή απογοήτευση και την απελπισία που πάνε πακέτο. Έχω υπάρξει και σε δουλειά που μισούσα, και ένιωθα φυλακισμένος, παγιδευμένος στο να κάνω πράγματα που έβρισκα βαρετά, ενώ παράλληλα έπρεπε να ακολουθώ διαταγές άλλων και να τους βοηθώ να πετύχουν τους στόχους τους.
Αυτές οι εποχές ήταν… λιγότερο από ιδανικές. Στην πραγματικότητα, ήταν από τις χειρότερες περιόδους της ζωής μου.
Ευτυχώς, κατάφερα να ξεφύγω από αυτές τις παγίδες, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν ήταν εύκολο. Η λύση βέβαια ήταν ένα από τα πιο απελευθερωτικά και πιο ευχάριστα πράγματα στη ζωή μου.
Ήθελα να μοιραστώ αυτό το μικρό μυστικό με όποιον από εσάς δυσκολεύεται να βρει δουλειά, ή αισθάνεται παγιδευμένος σε μία δουλειά που μισεί:
Δημιούργησε τη δουλειά των ονείρων σου. Μην περιμένεις να σου τη δώσει κάποιος άλλος. Μην ζεις με την ελπίδα να κερδίσεις το ΛΟΤΤΟ. Μην τα παρατάς και μην παραδοθείς στη μιζέρια ή ακόμη χειρότερα, στην πλήξη.
Δημιούργησε τη δουλειά σου! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό για κάποιους από εσάς (ενώ άλλοι μπορεί να το έχετε κάνει ήδη), αλλά είναι πολύ πιθανό. Πρόσεχε, δεν είπα εύκολο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται πάθος, θα έχεις πολλά να μάθεις, και θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να ρισκάρεις και να κάνεις λάθη. Αν όλο αυτό σου κάνει, συνέχισε να διαβάζεις. Αν όχι, σταμάτα το διάβασμα.
Μπορεί να έχεις ήδη καταλήξει, αλλά αν δεν το έχεις πολυσκεφτεί, άρχισε να αναλογίζεσαι: τι είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει να κάνεις? Με τι είσαι παθιασμένος? Αν είσαι τυχερός, θα έχεις πολλές απαντήσεις. Αν δεν έχεις καθόλου απαντήσεις, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ψάχνεις πράγματα που σε παθιάζουν.Διάβασε περισσότερα: Ο σύντομος, αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου.
Αν έχεις πολλές απαντήσεις, απλά διάλεξε μία. Ή βρες τρόπους να συνδυάσεις δυο από αυτές (αν σου αρέσει να ράβεις, και σου αρέσει και ο Πόλεμος των Άστρων, μπορείς να ράβεις στολές με θέμα τον Πόλεμο των Άστρων και να τις πουλήσεις στο internet). Μην κολλήσεις σε αυτή την επιλογή. Αν τελικά εξελιχθεί ότι δεν είναι αυτό που θες, τότε μπορείς πάντα να αρχίσεις μία άλλη επιχείρηση αργότερα. Μαθαίνεις από τις πράξεις και τα λάθη σου, όχι με το να αναλύεις κάθε πιθανό αποτέλεσμα και όλους τους πιθανούς παράγοντες.
Αυτό το πάθος θα γίνει η δουλειά των ονείρων σου.
Έτσι έγινε και με μένα. Μου αρέσει το γράψιμο, και μου αρέσει να αλλάζω τις συνήθειές μου, να αλλάζω τη ζωή μου. Ξεκίνησα το Zen Habits για πλάκα, και εξελίχθηκε στη δουλειά των ονείρων μου.
Χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις, σωστά? Όχι! Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα ότι “πρέπει να ξοδέψεις λεφτά για να βγάλεις λεφτά.” Φυσικά, μπορεί να λειτουργήσει αυτό, αλλά μπορεί βέβαια και να οδηγήσει σε ένα σωρό χρέη και μηνιαία έξοδα που ξεπερνούν κατά πολύ το εισόδημά σου.
Ξεκίνησα την επιχείρησή μου χωρίς να έχω τίποτα. Μηδέν δολάρια. Στην πραγματικότητα, είχα λιγότερα κι από τίποτα: Ήμουν χρεωμένος ως το κόκαλο και άφραγκος. Ξεκίνησα με δωρεάν υπηρεσίες μέσω Internet (υπάρχουν πολλές – για παράδειγμα χρησιμοποίησα το Blogger.com). Αρνούμουν ακόμη και να αγοράσω όνομα για το site μου, μέχρι η επιχείρησή μου να έβγαζε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ από το κόστος αυτής της αγοράς. Αρνούμουν να πληρώσω για το σχεδιασμό του site μου ή να κάνω άλλα τέτοια έξοδα μέχρι να έβγαζα πολλά περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόταν να πληρώσω για αυτές τις δουλειές.
Ο κανόνας μου: Ξόδεψε πολύ λιγότερα από αυτά που βγάζεις. Αυτή η συμβουλή είναι γενικότερα για τα προσωπικά οικονομικά του καθενός.
Βασικά, δεν ξεκίνησα χωρίς να έχω τίποτα. Παρόλο που δεν είχα καθόλου χρήματα, είχα κάποια πολύ καλά προσόντα: το μυαλό μου, τα ταλέντα μου, τη σκληρή δουλειά και την μέχρι τότε εμπειρία μου. Τελικά εξελίχθηκε όλα αυτά να μεταφραστούν σε μία δυνατή επιχείρηση.
Πως μπορείς να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου χωρίς να έχεις τίποτα? Δεν θα φτιάξω καμία ατέλειωτη λίστα, αλλά να κάποια παραδείγματα:
Και πάλι, αυτές είναι απλά λίγες ιδέες. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που απαιτούν αρχικό κεφάλαιο, μία κάποια επένδυση, αλλά προτείνω να βρεις αυτές που δε χρειάζονται. Ξεκίνα δωρεάν ή έστω φθηνά, δανείσου χώρο από φίλους αν είναι απαραίτητο, και ξεκίνα.
Αν θέλεις να βγάζεις τα προς το ζην κάνοντας αυτό που σου αρέσει, πρέπει να γίνεις καλός σε αυτό. Κάποιοι από εσάς είστε ήδη καλοί σε αυτό που σας αρέσει – το κάνετε εδώ και χρόνια, είτε σαν δουλειά είτε σαν προσωπικό σας πάθος. Άλλοι απλά ξεκινάτε τώρα, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο – απλά πρέπει να αφιερώσετε παραπάνω χρόνο και να κάνετε μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ήμουν ήδη έμπειρος συγγραφέας όταν ξεκίνησα το Zen Habits (ήμουν δημοσιογράφος για περίπου 18 χρόνια), αλλά δεν ήξερα τίποτα περί blogging, ούτε να διδάξω τον κόσμο πώς να απλουστεύσει τα πράγματα, να βελτιώσει τη ζωή του, να αλλάξει τις συνήθειές του. Ήξερα πώς να το κάνω αυτό για τον εαυτό μου (παρόλο που ακόμη μάθαινα πράγματα), αλλά δεν είχα διδάξει ποτέ κανέναν. Έτσι έμαθα: Διάβασα άλλα blogs, διάβασα ιστοσελίδες και βιβλία περί προσωπικής ανάπτυξης, διάβασα blogs για να μάθω περί blogging, μελέτησα τα καλύτερα, συνειδητοποίησα τι έκαναν και έγιναν επιτυχημένα. Χρειάζεται πολλή μελέτη, πολλή ανάλυση, πολλή προσπάθεια και να παρατηρείς κάθε φορά τι από αυτά που κάνεις πιάνει και τι όχι.
Έκανα ένα σωρό λάθη. Αυτό είναι καλό. Δεν μπορείς να είσαι καλός σε οτιδήποτε χωρίς να κάνεις πολλά πολλά λάθη. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη – είναι αυτά που θα σε οδηγήσουν στο μεγαλείο. Δοκίμασε τα πάντα, δες τι δουλεύει, δες τι δεν δουλεύει. Συνέχισε με τα πράγματα που δουλεύουν.
Αφιέρωσε πολλές ώρες για εξάσκηση και πρακτική. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Αναλογίσου τι έχεις κάνει και τι έχεις μάθει – σημείωσέ τα. Συμπερίλαβε τα στο blog σου για να βοηθήσεις άλλους να μάθουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να μάθει από την προσωπική σου εμπειρία.
Γίνε καλός. Οι άλλοι θα σε πληρώσουν μετά χαράς αν είσαι καλός.
Οποιαδήποτε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, επωφελείται από ένα κοινό. Αυτό είναι διαφορετικό από μία βάση πελατών – το κοινό είναι μία ομάδα ανθρώπων που βοηθάς και εκείνοι σε αγαπούν. Μπορεί να μην σε πληρώνουν. Κάποιοι θα θέλουν να σε πληρώσουν ακόμη και για παραπάνω από όσα προσφέρεις. Πολλοί πάντως απλά θα σε αγαπούν, και αυτό είναι υπέροχο πράγμα.
Το να χτίσεις το κοινό σου είναι δύσκολο. Χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται να δίνεις, χρειάζεται να είσαι πρόθυμος στην κριτική, και να μαθαίνεις από αυτή την κριτική (ωστόσο αγνόησε τους ηλίθιους).
Ok, ακολουθείς το πάθος σου, έχεις αναπτύξει τις δεξιότητές σου, έχεις χτίσει το κοινό σου. Και τώρα τι γίνεται? Πως θα πληρώνει τους λογαριασμούς σου όλο αυτό?
Δημιουργείς πηγές εισοδήματος. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να το κάνεις αυτό, όπως οι παρακάτω:
Ποιο από τα παραπάνω να κάνεις? Δοκίμασε ένα, δες πως θα πάει, μετά δοκίμασε άλλο, μετά κι άλλο. Δες τι δουλεύει καλύτερα και να δεις πως μπορείς να δημιουργήσεις πολλαπλές πηγές εισοδήματος.
Έγραψα απλά κάποια πράγματα επιγραμματικά, γιατί αν έδινα τα πάντα βήμα προς βήμα, δε θα είχε καθόλου πλάκα. Το διασκεδαστικό κομμάτι είναι να μάθεις πώς να το κάνεις μόνος σου!
Είναι ιδιαίτερα κυριαρχικό το να παίρνεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου και να δημιουργήσεις τη δουλειά που θέλεις, από το να περιμένεις να γίνει μόνη της με κάποιο τρόπο, χωρίς τη δική σου συμβολή, ή να σου τη δώσει κάποιος άλλος. Σε κάνει πιο δυνατό, πιο αισιόδοξο. Δεν είσαι πια παθητικός θεατής του κόσμου, αλλά κάποιος που τον αλλάζει ενεργά. Γίνεσαι αφεντικό του εαυτού σου, ακολουθώντας τους δικούς σου στόχους. Αυτό είναι απίστευτο!
Αν δεν έχεις δουλειά ή έχεις κολλήσει σε μια άθλια δουλειά, λυπάμαι. Αλλά κοίτα αυτή την τρομερή κατάσταση σαν μια υπέροχη ευκαιρία να αλλάξεις τη ζωή σου και να κάνεις κάτι σπουδαίο. Θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που έκανες ποτέ σου.
Πηγή : www.zenhabits.gr