Ένας θρύλος είναι και αυτός του σπαθιού Εξκάλιμπερ του βασιλιά Αρθούρου. Υποτίθεται πως πετάχτηκε σε λίμνη. Τώρα, ένα κοριτσάκι βρήκε αρχαίο ξίφος σε λίμνη, στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την ιστορία, το σπαθί – σύμβολο εξουσίας επιστρέφει στα νερά από τα οποία είχε προέλθει εξαρχής, όταν πρωτοβρέθηκε στα χέρια του Ούθερ Πέντραγκον, πατέρα του βασιλιά Αρθούρου.
Ο θρύλος, όπως λένε οι ιστορικοί, έχει και αληθινά στοιχεία. Τοποθετείται στην περίοδο μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πιθανά βασίζεται στις πράξεις υπαρκτών πολεμιστών οι οποίοι υπερασπίστηκαν την Αγγλία. Κάποιοι λοιπόν θεωρούν πως και η ιστορία του Εξκάλιμπερ ίσως να βασίζεται σε κάποια πραγματικά γεγονότα.
Η πιο γνωστή εκδοχή του θρύλου, διότι υπάρχουν και άλλες βερσιόν, αναφέρει ότι το Εξκάλιμπερ ρίχνεται πίσω σε μια λίμνη στην περιοχή της Κορνουάλης μετά την αναμέτρηση του Αρθούρου με τον Μόρντρεντ, όπου ο βασιλιάς τραυματίζεται θανάσιμα. Όπως ίσως σωστά να μαντεύετε είναι πολλά τα μέρη στη Βρετανία τα οποία συνδέονται με τον θρύλο, αν και τα περισσότερα μέσα από τη νπαράδοση και όχι την ιστορία. Ένα από αυτά είναι η λίμνη Ντόζμαρι (Dozmary Pool) στον βάλτο Μπόντμιν (Bodmin Moor). Εκεί λέγεται πως ρίχτηκε το Εξκάλιμπερ από τον Σερ Μπέντιβερ (ή Μπέντεβιρ) μετά τη μάχη του Κάμλαν και τον θάνατο του Αρθούρου.
Στη λίμνη αυτή είναι που η επτάχρονη Ματίλντα Τζόουνς από το Νόρτον του Ντόνκαστερ, βρήκε ένα παμπάλαιο ξίφος, ενώ έπαιζε με την πατέρα της, Πολ.
Όπως είπε στην τοπική εφημερίδα TheStar ο 51χρονος πατέρας της μικρής, είχε διηγηθεί τον θρύλο της λίμνης στη Ματίλντα και την τετράχρονη αδερφή της, Λόις, ενώ πήγαιναν σε αυτήν.
«Ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα και η Ματίλντα ρώτησε αν μπορούσαμε να πάμε να πλατσουρίσουμε. Ήταν μέχρι τη μέση στα νερά, όταν είπε πως μπορούσε να δει ένα σπαθί. Της είπα να αφήσει τα χαζά…αλλά όταν κοίταξα συνειδητοποίησα ότι ήταν όντως ένα σπαθί, που βρισκόταν στον πάτο της λίμνης».
Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι το σπαθί δεν είναι τόσο παλιό, ώστε να δικαιολογούσε την ιστορία του Εξκάλιμπερ και του Αρθούρου.