Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών.
Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, μετέδωσε σήμερα μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
«Απαιτούμε να ξαναδικαστούν οι οκτώ στρατιώτες. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα, η Τουρκία απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους στην γείτονα, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους.
Οργή απί τον Ερντογάν που φέρεται να δήλωσε σε τούρκους δημοσιογράφους ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα το λύσει το θέμα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών το πολύ σε 15-20 μέρες. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ‘σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε’. Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη».
Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται επίσης να προστεθεί στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιήσε ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τουρικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, καθώς είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η συμφωνία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και όλα αυτά δεδομένης της συνεργασίας που συνήψε ο Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από την τουρκική βουλή, μιας συνεργασίας που σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις είχε ως αντάλλαγμα μια σκληρή στάση στα εθνικά θέματα.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν απειλεί με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ελληνικές ακτές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη , ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, που μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.
Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων» δήλωσε ο ένας εκ των συνηγόρων των οκτώ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο άλλος συνήγορος Όμηρος Ζέλιος.