Σε ένα απίστευτο φοροκυνηγητό θα βρεθούν όλοι οι Ελληνες τους επόμενους μήνες καθώς προωθείται ένας φόρος περιουσίας ο οποίος θα «κτυπα» όλα τα ακίνητα εσωτερικού και εξωτερικού, τιμαλφή που βρίσκονται στα σπίτια ή σε θυρίδες, αδήλωτα χρήματα, κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδας.
Η δημιουργία του Περιουσιολογίου θα ανατρέψει τα πάντα σε ότι αφορά τη φορολόγηση των Ελλήνων και είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους διαθέτουν έστω και λιγότερα από το… μέσο όρο. Είτε κάποιος εργάζεται περισσότερο και αποταμιεύει, είτε οι αμοιβές του είναι υψηλές εξαιτίας της δουλειάς του, είτε… κληρονομεί ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία είτε θέλει να επενδύσει τους κόπους μιας ζωής.
Η εφαρμογή του ενιαίου φόρου δεν θα πλήξει μόνο τα υψηλά εισοδήματα αλλά θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην απόκρυψη εισοδημάτων ή στο «μαύρο» χρήμα.
Σύμφωνα με τον Ελεύθετο Τύπο, ο νέος φόρος περιουσίας προορίζεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα σήμερα Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την ίδια ακριβώς αποδοτικότητα σε έσοδα. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, όσα ακριβώς και ο ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πολύ απλά τη φορολόγηση της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.
Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Ελληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από τα στρώματα» στα σπίτια. Προκειμένου δε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια να φορολογηθούν θα καταρτιστεί πρώτα το «περιουσιολόγιο», μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και, εν τέλει, τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.
Βεβαίως, αν κάποιος δεν δηλώσει την περιουσία του τότε θα υπάρχουν κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 100% της κατάσχεσης των αποκρυβέντων στοιχείων.
Πριν αρχίσει να καταρτίζεται το περιουσιολόγιο θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή νόμος με τον οποίο δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τη στιγμή που τα ποσά αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν θα έχουν πλέον νομιμοποιηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων ετών.
Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων θα αρχίσει το «κτίσιμο» του «περιουσιολογίου»
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=113833772