Η Ελλάδα αντιδρά στην τουρκική, άκρως επιθετική ρητορική, και οι δύο χώρες στήνουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα αντιδρά στην τουρκική, άκρως επιθετική ρητορική, και οι δύο χώρες στήνουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο με μπαράζ Navtex και NOTAM, σε Καστελόριζο, ανατολικά της Κρήτης και βορειοανατολικά της Κύπρου.
Στο σκηνικό έντασης έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις Καμμένου περί «ηλίθιων» δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και του Ερντογάν και η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία χαρακτήριζε «ασόβαρο» των Έλληνα ΥΠΕΘΑ.
Στο περιθώριο όμως των δηλώσεων και αντιδηλώσεων η Τουρκία επί της ουσίας «κυκλώνει» το Καστελόριζο δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις και συγχρόνως στέλνει μήνυμα στην Λευκωσία δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ φτάνοντας ακόμη και νότια της Πάφου.
Μάλιστα η Τουρκία «κυκλώνει» το Καστελόριζο δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις, την ίδια ώρα που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το νησί ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμένος συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δήλωσαν χθες ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει.
Η Τουρκία πάντως με την NAVTEX 778/16 δέσμευσε περιοχή ακριβώς στο όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για τις 6 Δεκεμβρίου. Με τις NAVTEX 780/16 και 535/14, δεσμεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή που εκτείνεται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και εμπίπτει στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας για ασκήσεις 1-3 Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την άσκηση αυτή η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στο όριο των χωρικών υδάτων της Κόπρου μέχρι και νοτίως της Πάφου επικαλύπτοντας μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και των Οικοπέδων τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει για έρευνες σε ξένες εταιρίες.
Η Ελλάδα «απαντά» με κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, μεσαίας κλίμακας, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», από 4 έως 9 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η άσκηση θα διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρητικού πελάγους.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 1 Υ/Β, 6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης, 1 ε/π SUPER PUMA και προσωπικό της ΔΥΚ και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 4-6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση 1 ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 ΠΜ.
Στην ίδια βέβαια περιοχή η Τουρκία με άλλη ΝΟΤΑΜ (Α5446/16), έγραφε την Κάσος ως «Τσομπάν».
Με τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου– αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το οξύμωρο είναι ότι οι Τούρκοι επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία αμφισβητούν με συνεχείς δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο Τούρκος πρόεδρος.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/skiniko-entasis-sto-aigaio-me-ellinikes-kai-tourkikes-askiseis