Α.Ε.Κ.Κ. ή αλλιώς Ανακύκλωση Μπάζων
Πόσες φορές δεν γίνατε μάρτυρες του φορτηγού που ξεφορτώνει μπάζα σε κάποια ερημική περιοχή; Πόσοι από εσάς δεν έχετε θαυμάσει τα νέα βουναλάκια που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές; Γνωρίζατε αλήθεια πως τα υλικά αυτά έχουν τη δυνατότητα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και πως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως στην Ολλανδία το 80% κάθε καινούριας κατασκευής αποτελείται από ανακυκλωμένα μπάζα;
Η Νομοθεσία
Όπως προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία κάθε κατασκευαστική εργασία ιδιωτικού ή δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει απαραιτήτως να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να προσκομίσει εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση των εργασιών πιστοποιητικό παραλαβής των μπάζων από εξειδικευμένη μονάδα ανακύκλωσης Α.Ε.Κ.Κ.. Κανείς λοιπόν και για κανένα λόγο δεν δικαιολογείται να πετάξει τα μπάζα οπουδήποτε.
Οι κυβερνώντες για τα… μπάζα!
Στην Ελλαδάρα βέβαια και κάτω από την πίεση των μεγαλοεργολάβων των δημοσίων έργων έγινε μία προσπάθεια εξαίρεσης των αδρανών αποβλήτων που προκύπτουν από την εκτέλεση δημόσιων έργων. Έτσι προέκυψε μία ακόμη από τις χιλιάδες εγκυκλίους που έρχεται τεχνηέντως να δώσει ένα «παραθυράκι» στους εργολάβους – καναλάρχες να συνεχίζουν την αντιπεριβαλλοντολογική εργασιακή νοοτροπία τους! Ευτυχώς τελευταία στιγμή και μετά από την κατακραυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπήρξαν τροποποιήσεις στην εγκύκλιο και τελικά η διαχείριση των μπάζων θα πρέπει να γίνεται μέσω των μονάδων ανακύκλωσης Α.Ε.Κ.Κ.!
Ανακύκλωση Α.Ε.Κ.Κ. στην Καβάλα
Εδώ και 2 χρόνια στην περιοχή μας ιδρύθηκε και λειτουργεί υπερσύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης για τα μπάζα που προκύπτουν από τους ιδιώτες και κατά κύριο λόγο από τα δημόσια έργα. Έτσι θα περίμενε κανείς να έχει λυθεί εν μέρει το πρόβλημα και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Κι αυτό διότι δεν ευσταθεί πλέον η δικαιολογία της ασύμφορης μεταφοράς στη Δράμα που βρίσκεται η αμέσως πλησιέστερη μονάδα ανακύκλωσης. Όπως όμως θα διαπιστώσετε παρακάτω από τη σύντομη κουβέντα μας με τον κύριο Γεωργιάδη, ιδιοκτήτη της μονάδας με έδρα το Κοκκινόχωμα τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι…
Από ότι μπορούμε να καταλάβουμε από την εικόνα της μονάδας, μιλάμε για μία αρκετα μεγάλη επένδυση. Γιατί αποφασίσατε να σχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Η επένδυση είναι πράγματι μεγάλη και στόχος μου ήταν να καλύψω το κενό που υπήρχε στο Νομό Καβάλας στον τομέα της ανακύκλωσης των υλικών που προκύπτουν από τις κατασκευαστικές εργασίες. Άλλωστε ο όγκος των εργασιών και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία υπολογίζαμε πως θα ήταν αρκετά σημαντικός ακόμη κι αν εξυπηρετούσαμε μόνο τους ιδιώτες εργολάβους.
Λέτε πως… υπολογίζατε. Στα χρόνια που λειτουργεί η μονάδα επιβεβαιώθηκαν οι υπολογισμοί αυτοί;
Ούτε κατά διάννοια… Αρκεί να σας πω πως στα δύο χρόνια λειτουργίας μας στη μονάδα έχουν μπει μόνο 10 φορτηγά με υλικά, κι αυτά κατά κύριο λόγο από ιδιώτες.
Αν εξαιρέσουμε τους ιδιώτες λόγω κρίσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν υλικά από τα έργα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Καβάλα όπως οι αναπλάσεις που πραγματοποιούνται στην Καβάλα και στις Κρηνίδες;
Η λογική με την πραγματικότητα στην Ελλάδα απέχουν πολύ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει έρθει ούτε ένα φορτίο από εργολαβία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Έχετε απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων; Τι σας έχουν πει;
Οι απαντήσεις των αρμοδίων είναι πάντα γενικόλογες και σίγουρα δεν καλύπτουν και τις δικές μου απορίες για το εάν και από ποιον εκδίδονται τα πιστοποιητικά για την παράδοση των υλικών και πώς τελικά πληρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.
Ελλάς… το μεγαλείο σου!
Που πηγαίνουν λοιπόν όλα τα μπάζα αν δεν πηγαίνουν στη μονάδα ανακύκλωσης… Δείτε παρακάτω!
http://www.tipaki.gr/ta-mpaza-tis-ntropis/