Η Ιπποστήριξη δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2013 στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με σκοπό τη προαγωγή και διάδοση της θεραπείας μέσω του Αλόγου (Equine Assisted Therapy).
Είναι το πρώτο κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας.
Στο κέντρο μας πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες και στοχεύουν στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην εκπαίδευση και στη δημιουργική απασχόληση.
Η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερα νεαρά θηλυκά και ειδικά εκπαιδευμένα άλογα θεραπευτές, από αρκετούς εθελοντές σχετικών με το έργο μας ειδικοτήτων όπως λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς και γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και κτηνιάτρους. Στον χώρο μας επίσης τελούν την πρακτική τους άσκηση φοιτητές και μεταπτυχιακοί των παραπάνω ειδικοτήτων.
Τι είναι η θεραπευτική ιππασία λοιπόν!
Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος αποκατάστασης, εκπαίδευσης και θεραπείας στην οποία το άλογο και το περιβάλλον του αποτελούν το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό μέσο. Η επαφή με το άλογο, η τρισδιάστατη κίνηση του και οι έφιππες δραστηριότητες συνθέτουν μια πολυαισθητηριακη εμπειρία που αφυπνίζει τις αισθήσεις, προσφέρει μοναδικές στιγμές χαράς ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η πρόοδος και η μεταμόρφωση του αναβάτη.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο στίβο, στους στάβλους και σε όλους τους χώρους που ζει, τρέφεται, ιππεύεται και εκπαιδεύεται το άλογο. Η κάθε συνεδρία συνδυάζει εργοθεραπεία (Occupational Therapy) και εκπαιδευτικό/θεραπευτικό παιχνίδι (Play Therapy) και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι μια πολύ προσιτή οικονομικά θεραπεία.
Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι πολυδιάστατα και πολλαπλα. Οι συμμετέχοντες οφελoυνται σε προβληματα που παρουσιάζουν τα οποια είναι: κινητικά, συμπεριφοράς, κατάθλιψης, φοβίες, προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής, αναπτυξιακά, ψυχοπαθολογικά, νοητικά και ψυχοκινητικά. Με απλά λόγια θέματα που καθιστούν την επικοινωνία τους ή την προσαρμογή τους με το περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολη και κατά συνέπια η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από τους ίδιους και από τον περίγυρο τους ιδιαίτερα βασανιστική. Εκεί που ΣΤΟΧΕΥΕΙ η θεραπευτική ιππασία είναι στο να αναπτυχθεί η λειτουργικότητα τους, να βελτιωθούν οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία, να αποκτήσουν αυτογνωσία, κατά συνέπεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.
Ενδείκνυται σε περιπτώσεις: Αυτισμού, Νοητικής καθυστέρησης, Συνδρόμου Asperger, Μαθησιακών Δυσκολιών, Δυσλεξίας, Συνδρόμου Dοwn, Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής, Συνδρόμου Υπερκινητικότητας, Συναισθηματικών, Ψυχολογικών και Νοητικών Διαταραχών, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαταραχών λόγου, προβλημάτων όρασης-τύφλωση, προβλημάτων ακοής, προβλημάτων συμπεριφοράς, χαμηλής αυτοπεποίθησης, ανυπέρβλητων φόβων, νευρολογικών και κινητικών παθήσεων.
Μέσω του αλόγου, Αναπτύσσονται οι γνωστικές δεξιότητες. Όπως είναι η (Γλώσσα, μνήμη, συλλογιστική σκέψη)
Οπότε έχουμε Βελτίωση του λόγου και όσον αφόρα στη (Ποιότητα και όσων αφορά στην ένταση)
Αναπτύσσονται οι αισθητικοκινητικές και οπτικοκινητικές δεξιότητες
Υπάρχει Βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η αισθητηριακή αντίληψη.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις που συναντάμε στην Ιπποστήριξη είναι οι περιπτώσεις που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και της εγκεφαλικής παράλυσης. Οι δραστηριότητες που επιλέγουμε για τον κάθε αναβάτη μας πάνω στο άλογο ποικίλουν και είναι σύμφωνες με τις δυνατότητες, τις ικανότητες αλλά και τις ανάγκες του. Αυτές μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα πάζλ, να παίζουμε πάσες με την μπάλα καθώς το άλογο βρίσκεται σε κίνηση, να μάθουμε τα χρώματα ή να μετράμε παίζοντας με κρίκους και άλλα πολλά. Τα εργαλεία- παιχνίδια που χρησιμοποιούμε πάνω στο άλογο είναι διάφορα και όλα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους θεραπευτικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ενημέρωση από τους ενδιαφερόμενους ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στο οποίο θα απευθυνθούν. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είναι η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία και ποιοι πρέπει να την ασκούν, προσπαθούν να εισχωρήσουν στο χώρο, χωρίς να έχουν καμία γνώση και εξειδίκευση. . Δυστυχώς, η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία δεν είναι αναγνωρισμένες ακόμα, όπως είναι ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού οπού και συνταγογραφείται σαν κομμάτι αποκατάστασης, ενώ δεν υπάρχει και σχετικό νομικό πλαίσιο.
Κλείνοντας θα ήθελα να δηλώσω με μεγάλη απογοήτευση ότι δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον καθώς και καμία βοήθεια στο να αναδειχτεί ή να προωθηθεί το έργο μας και αυτό που προσφέρουμε στην Ιπποστήριξη από τις τοπικές αρχές της περιοχής μας. Η καλύτερη προώθηση του έργου μας επέρχεται από την καθημερινή πρόοδο των αναβατών μας και από την αναγνώριση ως προς αυτό από τις οικογένειες τους αλλά και από τους υπόλοιπους γιατρούς και θεραπευτές που παρακολουθούν τα παιδιά μας.
Η ομάδα της Ιπποστήριξης σας ευχαριστεί για την συνέντευξη αυτή και για την καλή σας διάθεση να αναδείξετε το έργο μας!
Για περισσότερες πληροφορίες