Στο ανανεωμένο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, με το άρωμα σοκολάτας από το διπλανό εργοστάσιο να μας καλωσορίζει στο βιομηχανικό χώρο, ανακοινώθηκε μια «γλυκιά» είδηση, όνειρο ετών για πολλούς, η μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Πειραιώς 52. Στις ίδιες αίθουσες, από το επόμενο έτος, θα λειτουργήσει και το τμήμα σκηνοθεσίας, μια δέσμευση του καλλιτεχνικού διευθυντή από την πρώτη χρονιά που ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου. Με σύνθημα «Ανεβαίνουμε» και μ’ ένα budget 6.000.000 ευρώ, ο Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωσε τέσσερις παραγωγές για την κεντρική σκηνή –με μια επανάληψη- δύο νέες παραστάσεις για τη σκηνή Νίκος Κούρκουλος και την επανάληψη του «Στέλλα Κοιμήσου», καθώς και πέντε παραστάσεις για τη σκηνή του Rex, συμπεριλαμβανομένων της «Άλκηστης» και της «Οπερέτας». Στην Πειραματική Σκηνή οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι Πρόδρομος Τσινικόρης και Ανέστης Αζάς παρουσίασαν έξι παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο επαναλήψεων και ενός φεστιβάλ που θα έχει πρωταγωνίστρια την γυναίκα! Η νέα στην παρέα του Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου, ανακοίνωσε πως στο «Μικρό Εθνικό», που θα ονομάζεται πλέον η παιδική σκηνή, θα δούμε δύο παραστάσεις για παιδιά. Και αυτή τη σεζόν το Εθνικό ανοίγει τις πόρτες του σε άλλους οργανισμούς, έτσι θα συνεχιστεί η περσινή του συνεργασία με το θέατρο Τέχνης. Από τον Οκτώβρη στο Υπόγειο, θα δούμε τα δύο επόμενα μέρη της τριλογίας των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» του Στρατή Τσίρκα, ενώ θα χτιστεί μια γέφυρα και με τη Βόρεια Ελλάδα και το ΚΒΘΕ, έτσι το «Γκιακ» θα φιλοξενηθεί στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος.
Ο κ. Λιβαθινός επισήμανε, πως στην προσπάθεια για την ανακαίνιση του «Σχολείου» της Ειρήνης Παππά σημαντικός αρωγός ήταν:«η σεμνή και γενναιόδωρη βοήθεια της Μαριάννας Λάτση και του ιδρύματος Λάτση, που χρηματοδότησαν τις εργασίες για την ανακαίνιση του χώρου στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου».
Στο ανακαινισμένο «Σχολείον» θα διεξάγονται και σεμινάρια με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Η δράση αυτή πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Ενώ, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τη δράση «Συνέβη στην Ελλάδα», που ξεκίνησε από πέρσι με υπεύθυνο τον Νίκο Χατζόπουλο.
Γενικότερα, η ιδιωτική πρωτοβουλία στέκεται δίπλα «σ’ ένα δυνατό brand name»,όπως ο ίδιος, ο Στάθης Λιβαθινός χαρακτήρισε το Εθνικό Θέατρο. Αυτό, όμως δε σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν είναι αναγκαία η κρατική επιχορήγηση, που παραμένει στα 6.000.000 ευρώ, ποσό που όπως δήλωσε, σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικό. «Δεν μου αρέσει όμως να γκρινιάζω. Θα τα καταφέρουμε και μ’ αυτά!» κατέληξε, χαμογελώντας αισιόδοξα.
Η παρουσίαση ξεκίνησε μ’ ένα βίντεο από πρόβες του «Οιδίποδα Τυράννου» σε σκηνοθεσία Ριμάς Τουμίνας που πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, πέρσι το καλοκαίρι και συνεχίζει να περιοδεύει ανά τον κόσμο.
Η επόμενη συνεργασία με θέατρο του εξωτερικού, όπως μας ανακοίνωσε σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός θα είναι με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας. Στο Πεκίνο έχουν προχωρήσει σε μια διμερή συνεργασία με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας. Την άνοιξη του 2018 ο Κινέζος σκηνοθέτης και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας, Wang Xiaoying θα σκηνοθετήσει στην Ελλάδα το διάσημο κινεζικό έργο του 13ου αιώνα «Ο Ορφανός του Ζάο» με Έλληνες ηθοποιούς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα σκηνοθετήσει στο Πεκίνο το φθινόπωρο του 2018 τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή περιορισμένων Ελλήνων συνεργατών. Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι παραστάσεις να φιλοξενηθούν και στις δύο χώρες.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός :«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο με το θέατρο Βαχτάνγκοφ. Να συμβεί κάτι με τους δύο πολισμούς…Όχι απλά να έρθει ένας σκηνοθέτης και να ανεβάσει μια παράσταση στην Ελλάδα»
Στη Κεντρική Σκηνή δεν θα έχουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις, από άποψη ρεπερτορίου. Η σεζόν θα ξεκινήσει με την περσινή παράσταση του Τάκη Τζαμαριά «Η τάξη μας» του Ταντένους Σλομποτζιάνεκ. Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει ο Δημήτρης Λιγνάδης που θα σκηνοθετήσει τον «Πεερ Γκυντ» με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών ανάμεσά τους: η Στεφανία Γουλιώτη, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Δημήτρης Μοθωναίος, η Νάνσυ Μπούκλη, η Ζωή Μυλωνά, ο Πάνος Παπαδόπουλος, η Γιούλικα Σκαφιδά κ.α
«Το ψηλά από τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ, που δεν έχει ξαναπαιχθεί στο Εθνικό Θέατρο θα παρουσιαστεί από τον Φεβρουάριο σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρης με τον Γιώργο Κιμούλη, που για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη σκηνή του θεάτρου Τσίλλερ. Τέλος, τον Ιούλιο, ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθινός θα ανεβάσει ένα ιστορικό έργο του Σαίξπηρ, που σπάνια βλέπουμε στη σκηνή, ο λόγος για τον «Τίμων τον Αθηναίο» με τον Βασίλη Ανδρέου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το ρεπερτόριο της σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» θα μείνει πιστό στη δέσμευσή της καλλιτεχνικης διεύθυνσης για παρουσιάσεις ελληνικών έργων σύγχρονης δραματουργίας. Εκεί, η χρονιά θα ξεκινήσει με την επανάληψη του «Στέλλα Κοιμήσου», που κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τα απανωτά περσινά sold-out. Στη συνέχεια, θα δούμε το «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρα που αναδείχθηκε από την περσινή δράση « Ο συγγραφέας του μήνα». Η τρίτη παραγωγή που θα λάβει χώρα θα είναι το έργο του Ιάσονα Σίγμα «Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λάβ», έργο που έλαβε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη σκηνή του Rex, που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθινός, «Πέρσι δεν πήγε τόσο καλά, όσο περιμέναμε», η θεατρική σεζόν θα ξεκινήσει με την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, την πρώτη επιδαύρια σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Τον Νοέμβριο θα επιστρέψει η «Οπερέτα» του Βίτολντ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραθάνος, ενώ με την νέα χρονιά θα δούμε και την πρώτη καινούργια παραγωγή, που δεν θα είναι άλλη από το «MayaBuff» ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι σε σκηνοθεσία- χορογραφία του Γιάννη Μανταφούνη. Ο Γιάννης Κακλέας θα παρουσιάσει στη σκηνή της Πανεπιστημίου, «Το παιχνίδι της σφαγής»του Ευγένιου Ιονέσκο με έναν εξαιρετικό θιάσο. Τέλος, η χρονιά για το Rex θα κλείσει με τη «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα. Στο –1 και στην Πειραματική Σκηνή, η χρονιά θα ξεκινήσει με τους «Τυραννόσαυρους REX»της Λένας Κιτσοπούλου και θα συνεχίσει με «Το Φιντανάκι» του Παντελή Χορν που θα σκηνοθετήσει ο Ανέστης Αζάς. Η περσινή παράσταση των Βάσω Καμαράτου και Κώστα Κουτσολέλου «Lasciatemi Morire» που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής «7 χρόνια φαγούρα- ο έρωτας στα χρόνια των μνημονίων» αλλά και το «Μεγάλο Κρεβάτι» του Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρεόυ και Θάνου Τασσόπουλου που είδαμε στο ίδιο φεστιβάλ πήραν το διαβατήριο και θα παρουσιαστούν κανονικά αυτή τη σεζόν. Παράλληλα, ο Μάνος Βαβαδάκης θα σκηνοθετήσει και τον «Υμπυ Τύραννο» του Άλφρε Ζαρρύ. Τέλος, στην ίδια σκηνή ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος θα κληθεί να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στην Αθήνα, το έργο της Αλεξάνδρας Κόνιακ «Επαναστατικές Μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας»
Το «Μικρό Εθνικό» αυτή τη σεζόν προτείνει δύο παραστάσεις τη «ΜΟΜΟ» του Μίχαελ Έντε και «Τα παιδιά του γαλάζιου Πλανήτη» του Άντρι Σνάιρ Μάγκανσον, το πρώτο σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και το δεύτερο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα.
«Συνέβη στην Ελλάδα»
Μια ιστορία ερευνητών που ξεκίνησε από πέρσι τις εργασίες της θα συνεχίσει και αυτή τη σεζόν με υπεύθυνο τον Νίκο Χατζόπουλο και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε διακεκαυμένες ζώνες της πρόσφατης ιστορίας μας, από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, να ζωντανεύουν μέσα από σκηνικές δράσεις βασισμένες σε ντοκουμέντα οι οποίες ρίχνουν φως στις αποφάσεις που λήφθηκαν μπροστά σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Όλα αυτά στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου από τον Νοέμβριο.
«Από τη σιωπή της προσθήκης στο θεατρικό λόγο»
Ο Στρατής Πανούργης και η ομάδα του ξεκίνησαν πέρσι στο Μουσείο Μπενάκη μια μοναδική συνομιλία με τα μουσειακά αντικείμενα. Φέτος αυτή η δράση, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα παρουσιαστεί και στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Χατζηκυριάκου Γκίκα.
«Θεατρικό Εργαστήριο Εθνικού Θεάτρου και Φυλάκων Κορυδαλλού»
«Ηθικά ήταν καιρός να συμβεί αυτό» δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός αναφερόμενος στη δράση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Ο λόγος για το το πρώτο Θεατρικό Εργαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού παρουσίασε μέσα στις φυλακές την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Μια παράσταση – εμπειρία για συμμετέχοντες και θεατές. Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού το ερευνητικό αυτό εργαστήριο θα αντλήσει φέτος έμπνευση από τον συγγραφέα Άντον Τσέχωφ και θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο, μέσα στις φυλακές, μια διασκευή της νουβέλας του «Θάλαμος αρ. 6».
Θεατρικά δρομολόγια
Αν δείτε στο δρόμο ένα λεωφορείο, όπου θα αναγράφεται η ένδειξη «Λεωφορείον ο πόθος» να ξέρετε είναι για καλλιτεχνικό σκοπό…Το Εθνικό εγκαινιάζει συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας.
Athens Culture Net
Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στο Athens Culture Net, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς. Κύριος στόχος η προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων καλλιτεχνικών παραγωγών σε ένα διεθνές ακροατήριο.
Εργαστήρια για παιδιά
Το Εθνικό Θέατρο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργάζονται σε ένα προωθημένο πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Ένα διετούς διάρκειας πρόγραμμα που θέτει σε άμεση προτεραιότητα τα παιδιά και τις ανάγκες τους στην περιφέρεια της χώρας. Θεατρικοί συγγραφείς και δραματολόγοι ταξιδεύουν στα 9 Μουσεία του Ιδρύματος σε 9 πόλεις (Βόλος, Δημητσάνα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Σουφλί, Σπάρτη, Στυμφαλία, Τήνος, Χίος) και μέσα από εργαστήρια φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και τη δημιουργική έκφραση και γραφή. Αποτελέσματα της εργασίας τους θα παρουσιαστούν από το Εθνικό Θέατρο.
Από Γιώτα Δημητριάδη –
http://www.athinorama.gr/theatre/article/ti_tha_doume_fetos_sto_ethniko_theatro-2523773.html