Ο γηραιότερος «κάτοικος» της Ευρώπης, ένα δέντρο ηλικίας 1.075 ετών, βρίσκεται στην Πίνδο και εντοπίστηκε πρόσφατα από ερευνητές τριών μεγάλων πανεπιστημίων.
Ο «Άδωνις», όπως ονόμασαν το δέντρο οι ερευνητές για να τιμήσουν την ελληνική μυθολογία, φαίνεται ότι φύτρωσε το έτος 971.
Το ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη (επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii) ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το πανεπιστήμιο του Mainz στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ.
Για να καθορίσουν την ηλικία του δέντρου, οι μελετητές αφαίρεσαν μέρος του κορμού για να μετρήσουν τους «δακτύλιου» -μια διαδικασία που δεν βλάπτει το δέντρο. Μάλιστα, όπως τόνισαν, δεν έφτασαν μέχρι το κέντρο του κορμού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι δακτύλιοι που δεν έχουν μετρηθεί.
«Στην έρευνά μας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μεγάλα χρονολόγια, ώστε να κατασκευάσουμε το ιστορικό του κλίματος, οπότε το να βρούμε γηραιά δέντρα ήταν ένα από τα κίνητρά μας» δήλωσε ο Σουηδός δενδροχρονολόγος Paul J. Krusic.
Ο «Άδωνις» είναι το «μεγαλύτερο εν ζωή γηγενές δέντρο στην Ευρώπη». Στο ίδιο δάσος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλα δέντρα, η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 1.000 έτη.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και άλλα δέντρα, όπως η Ελιά των Βουβών στο Κολυμπάρι Κρήτης, τα οποία εικάζεται ότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας από το ρόμπολο.
Οι εκτιμήσεις, όμως, είναι προσεγγιστικές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη.
http://www.ethnos.gr/klik/arthro/to_giraiotero_dentro_stin_europi_einai_elliniko-64462684/