Βασίλειος Κουτρουμάνος: Η τέχνη, η γνώση, και το μαγικό ταξίδι μιας φωτογραφίας

«.bετόβεν .bαχ & bύρα»
27/02/2015
Οι 10 συμβουλές του Τ. Μπουκόφσκι για μια καλή ζωή
04/03/2015
Όλα

Το citylife.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί τον ταλαντούχο  βραβευμένο φωτογράφο Βασίλη Κουτρουμάνο . Είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά στο 1ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών  υπό την αιγίδα  του ΠΣΑΤ . Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη και ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας!

 

Ο Βασίλειος Κουτρουμάνος  γεννήθηκε κάτω από την Ακρόπολη τον Φεβρουάριο του 1969 από γονείς Αρκάδες με καταγωγή από την Δήμητρα Γορτυνίας. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού. Ασχολείται  με τη φωτογραφία από το 1987 συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας και του εξωτερικού με αντικείμενο το πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό, κοσμικό, καλλιτεχνικό και ταξιδιωτικό  ρεπορτάζ σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ενεργό μέλος της ENΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ζΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Φ.Ε.) από  το 1999. Ιδρυτικό μέλος του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ (ΦΟΙΒΟΣ) ,μέλος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΕ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Σ.Α.Τ.) .Όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται ως free lancer  φωτογράφος , τόσο στον ιδιωτικό όσο κα στο δημόσιο τομέα. Το 2003 έως και σήμερα δείχνει την δουλεία του και μέσα από τις εκθέσεις φωτογραφίας .  Οι παραπάνω εκθέσεις έχουν τύχει θετικής κριτικής από δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του ήταν η περίοδος των  Ολυμπιακών  Αγώνων Αθήνα 2004 όπως και των Παραολυμπιακών  διότι ως εθελοντής είχε επιλεγεί για την  θέση του  ‘photo manager’ στον στίβο του ολυμπιακού σταδίου υπεύθυνος για 2.000 Φωτορεπόρτερ από όλον τον πλανήτη. Επίσης  ως εθελοντής των Special Olympics   τον Ιούλιο του 2011 είχε επιλεγεί  ως ‘photo manager’ στον στίβο του ολυμπιακού σταδίου και ήταν υπεύθυνος για 1.000 φωτορεπόρτερ. Άνθρωπος δοτικός ,ευδιάθετος και έτοιμος να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και αυτό φαίνεται από τις πράξεις του.    Εμπνευστής και δημιουργός της σχολικής βιβλιοθήκης του δημοτικού σχολείου της Μαριούπολης Ουκρανίας, η οποία αριθμεί πάνω από 2.000 βιβλία, χορηγίες των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, έχει τιμηθεί από τον δήμαρχο της Μαριούπολης για την προσφορά του.


Συνέντευξη 

 

  • Πότε έγινε η πρώτη σας  επαφή  με την φωτογραφική μηχανή, και αν από τότε καταλάβατε  ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα ;

 

Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για την φωτογραφία. Σε ηλικία 4 με 5 , είχα φτιάξει μόνος  μου αυτοσχέδια φωτογραφική μηχανή .  Η πρώτη μου επαφή με πραγματική φωτογραφική μηχανή , ήταν δώρο της νονάς μου, μια Kodak  ,έτσι λάτρεψα ακόμη περισσότερο την φωτογραφία.  Το ζητούμενο ήταν να καταγράφω αυτά που βλέπω . Σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου και κυρίως με την έλευση της ψηφιακής εποχής, από το 1975 έως και το ΄88 ασχολιόμουν ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ώσπου  άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά .Το έναυσμα μου το είχε δώσει ένας φίλος μου γνωρίζοντας  πώς εγώ ασχολούμουν ερασιτεχνικά ,μου ζήτησε  να τον βοηθήσω φωτογραφίζοντας σε γάμους και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Έτσι το 1988 ήταν μία χρονιά σταθμός για μένα, ξεκίνησα να εργάζομαι ως επαγγελματίας στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην φωτογραφία ,στα ιστορικά γραφεία της εποχής του Αντωνίου Βούτου. Από το 1990 έως κ αι σήμερα  εργάζομαι  ως free lancer ,συνεργάζομαι με μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

 

  • Πλέον είναι δύσκολο να είσαι φωτογράφος στο επάγγελμα στην Ελλάδα του 2015; Αν ναι, έχετε συναντήσει δυσκολίες στην δουλειά σας; Ποιες είναι αυτές;

 

 

 Γενικότερα πιστεύω πως στις μέρες μας το να καταφέρνεις να τα βγάζεις πέρα οικονομικά κάνοντας κάποιο είδος τέχνης είναι αρκετά δύσκολο. Ειδικότερα για το επάγγελμα που κάνω εγώ ,θα πρέπει πρώτα να έχεις λύσει το βιοποριστικό σου τρόπο ζωής . Το να είσαι φωτογράφος στο επάγγελμα είναι δύσκολο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και ακόμη πιο δύσκολο για κάποιον που ξεκινά τώρα. Τουλάχιστον όταν μιλάμε για χώρες όπως η Ελλάδα με έντονα οικονομικά προβλήματα τότε αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο γιατί όπως και κάθε άλλο επάγγελμα έτσι και αυτό των φωτογράφων δε κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστο από την κρίση. Απλά στο δικό μας επάγγελμα η κρίση δεν χτύπησε τα τελευταία χρόνια άλλα από παλιά ,από το 1990 έπρεπε να ανταγωνιστούμε την τηλεόραση ένα νέο γρήγορο μέσω, την  τεχνολογική ανάπτυξη, τα κινητά νέας τεχνολογίας που πλέον ο καθένας μπορεί με ένα κλικ να γίνει εν δυνάμει φωτογράφος .Όσο για τις δυσκολίες του επαγγέλματος , δεν έχει σταθερό ωράριο δεν ξέρεις τι θα συμβεί το επόμενο δευτερόλεπτο που θα βρίσκεσαι για να αποθανατίσεις την στιγμή. Σήμερα για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι και ο λογιστής ,και ο μάνατζερ ,  να είσαι εχέμυθος , γρήγορος στη δουλεία ζσου ,να έχεις αντίληψη και να είσαι ένα βήμα πιο μπροστά από το «κλικ».  Δεν μπορείς να  έχεις προσωπική ζωή ,δεν μπορείς ν προγραμματίσεις τίποτα. Η ζωή τα φωτογράφου είναι μία στιγμή  ένα «κλικ». Η δουλεία αυτή μου έχει δώσει και πολλές χαρές αλλά και εμπειρίες. Δεν γνωρίζω ξένες γλώσσες και όμως έχω ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες και 400 ταξίδια .

 

  • Ποια είναι για σας τα τρία εκείνα στοιχεία που θα ξεχώριζαν έναν καλό φωτογράφο ;

 

Η φωτογραφία θεωρείται τέχνη, αλλά στην ουσία αποκτά τη μορφή τέχνης όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη τεχνογνωσία από την πλευρά του φωτογράφου. Μερικά από τα βασικά στοιχεία που κάνουν έναν φωτογράφο να ξεχωρίζει είναι ότι πρέπει να ξέρει να εκμεταλλεύεται το φως να ξέρει να διαβάζει το φως, να το κατανοεί και να το διαχειρίζεται, να ξέρει να καδράρει, να γνωρίζει καλά τον εξοπλισμό του .Καθώς και η εχεμύθεια ο επαγγελματισμός, η γρηγοράδα, και η αντίληψη ξεχωρίζουν έναν καλό επαγγελματία .

 

 

  • Κάθε φωτογράφος φαντάζομαι εμπνέεται και από κάπου. Εσείς  από που αντλείτε τις εμπνεύσεις σας; Και τι σημαίνει για σας η φωτογραφία;

Η μεγάλη μου έμπνευση, η μεγάλη μου αγάπη ,και η δύναμη που αντλώ για να συνεχίσω είναι η κόρη μου ,ήρθε στη ζωή μου το 2008 και την έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Είμαι ένας άνθρωπος    με επαναστατικό, δυναμικό και ελεύθερο  χαρακτήρα ίσως και λόγο καταγωγής . Ο καλλιτέχνης χρειάζεται την ελευθερία και τον χώρο για να μπορέσει να εκφραστεί. Και αυτή την ευκαιρία μου την   δίνουν οι άνθρωποι μου ,η οικογένεια  μου και οι φίλη μου.

 

  • Και ποια είναι για εσάς η καλύτερή σας στιγμή στην πολύχρονη καριέρα σας ως φωτογράφος;

Η καλύτερη  στιγμή, στην πολυετή μου καριέρα είναι το μουντιάλ, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου  του  2014 ,βρέθηκα εκεί για ένα μήνα αποθανάτισα με το φακό μου στιγμές και γεγονότα που χαράχτηκαν στη μνήμη μου. Γνώρισα έναν άλλο πολιτισμό ,τους ανθρώπους της Βραζιλίας , την διασκέδαση τους ,την φιλία τους .Αυτό είναι ένα δώρο που σου προσφέρει η φωτογραφία, τα ταξίδια εμπειρίες ζωής. Ήταν ένα αθλητικό γεγονός χωρίς προβλήματα ,παρά μόνο, στόχο είχε την ανάδειξη του αθλητισμού. Και το ταξίδι αυτό έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο , με την βράβευσή μου , στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ,η φωτογραφία   «Ο Βραζιλιάνος» από το Μουντιάλ 2014, κρίθηκε ως η κορυφαία του 2014.

 

 

  • Και ποιο είναι το επόμενο σας φωτογραφικό ταξίδι τι να περιμένουμε ;

Πολλές φωτογραφίες και πολλές εμπειρίες που θα προσπαθήσω να σας τις δώσω μέσα από το φακό μου. Τα επόμενα ταξίδια μου είναι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις ,όπως το παγκόσμιο  κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών 2015 στον Καναδά. Το επόμενο προγραμματισμένο ταξίδι είναι οι  Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στο  Λός Άντζελες  το  2015 και τέλος οι Ολυμπιακοί αγώνες της Βραζιλίας το 2016.

ζ

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.