Μια εκκλησία ηλικίας 1.500 ετών ήρθε στο φως στην πόλη Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας και οι αγιογραφίες της αφηγούνται μια μοναδική ιστορία για τον Χριστό.
[mom_video type=”youtube” id=”rL8s8NQlbEM” width=”100%” height=”350″]
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα Χουριέτ ο ναόςανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από τους αρχαιολόγους κατά την διάρκεια δημοσίων έργων για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.
Η εκκλησία που είναι λαξευμένη σε έναν βράχο, βρίσκεται μέσα στα όρια του κάστρου της πόλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων και περικλείει 11 γειτονιές της πόλης. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο χώρος αγιογραφήθηκε περίπου τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χασάν Ουνβέρ οι τοιχογραφίες αναπαριστούν την ανάληψη του Ιησού Χριστού στους ουρανούς, την ημέρα της κρίσεως των ψυχών, τον Ιησού να αφήνει ψάρια να πέσουν από τα χέρια του, τους αποστόλους, αγίους, τον Μωυσή και τον προφήτη Ηλία.
Ο δήμαρχος θεωρεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη από όλες τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες στην περιοχή της Καππαδοκίας. Και καθώς οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί εξέφρασε την ελπίδα ότι νέα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής θα προκύψουν σύντομα.
Ο αρχαιολόγος Σεμίχ Ιστανμπούλογλου, ο οποίος ηγείται των εργασιών είπε ότι ένα μέρος από τα λεπτά τοιχώματα της εκκλησίας κατέρρευσε λόγω του χιονιού και της βροχής, αλλά οι ζημιές είναι δυνατόν να αποκατασταθούν, με αργή αφύγρανση του χώρου προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα χρώματα.
Ενα σημαντικό μέρος των πλαϊνών τοίχων της εκκλησίας εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένες μέσα στο χώμα γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες αγιογραφίες που περιμένουν να έρθουν στο φως.
http://www.thetoc.gr/diethni/article/sugklonistika-eurimata-se-arxaia-ekklisia-stin-kappadokia