Ένας από τους πλέον αναξιοποίητους αστικούς χώρους είναι σίγουρα ο ακάλυπτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορείς να τον χτίσεις, και δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες του είναι συνήθως περισσότεροι από ένας, σχεδόν ποτέ δεν τον χρησιμοποιεί κανείς. Την κατάσταση αυτή θέλει τώρα να αλλάξει η ομάδα Micromega, που αποτελείται από δύο νέους αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, τον Αλέξανδρο Ζώμα και τη Μάρα Παπαβασιλείου.
«Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να βγούμε σε αυτόν τον χώρο; Τι θα γινόταν αν δεν ήταν πια ένας χώρος εγκαταλελειμένος; Κι αν γινόταν ένας κοινός χώρος με τους γείτονες;», αναρωτιούνται στη σελίδα τους και αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Έτσι, αναζητούν τους πρώτους Αθηναίους που θα τολμήσουν να μεταμορφώσουν την πίσω αυλή της πολυκατοικίας τους σε συνεργασία με αυτούς που μένουν δίπλα τους.
Εάν λοιπόν η ιδέα σου φαίνεται κι εσένα ενδιαφέρουσα, χρειάζεται καταρχήν να βρεις τους γείτονές σου και να σκεφτείτε την πιθανότητα να ενοποιήσετε τους ακάλυπτους που συνορεύουν. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής στοwww.akalyptos-2.org μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015 και μετά, μέσα από ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, νέοι αρχιτέκτονες θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ιδέα σου πραγματικότητα. Με υλικά όπως τα σκίτσα και οι μακέτες, θα συναποφασιστεί ο τρόπος διαμόρφωσης και τα σενάρια χρήσης του ενοποιημένου ακάλυπτου χώρου!
«Οι ακάλυπτοι αποτελούν το καλύτερα κρυμμένο δυναμικό της Αθήνας. Η μεταμόρφωση των ακαλύπτων σε χώρους που θα είναι βιώσιμοι και θα αποτελούν το σημείο συνάντησης και δράσης μεταξύ των γειτόνων, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μισών τουλάχιστον κατοίκων κάθε οικοδομικού τετραγώνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «η συζήτηση για την ενοποίηση των ακαλύπτων κρατά από παλιά, αλλά δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε κάποιο έργο με αντίκτυπο. Ο στόχος είναι αυτό το εργαστήριο να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα από μία σειρά που θα ακολουθήσουν».
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Urbego, μιας διεθνούς ομάδας που αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Στόχος της είναι να προσφέρει άμεσες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πόλη, στον δημόσιο χώρο και στο πώς ζούμε μαζί. Η συμμετοχή των κατοίκων αποτελεί βασικό παράγοντα σε όλες τις προτάσεις και τις υλοποιήσεις της ομάδας, που έχει οργανώσει αντίστοιχα εργαστήρια στο Παρίσι, στα Τίρανα, στη Βενετία κλπ.