Μετά το περυσινό της… διάλειμμα, όπου το «χρίσμα» στο Τσάμπιονς Λιγκ πήρε η Μπαρτσελόνα, η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν κατάφερε να στεφθεί για 11η φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης το βραδυ του Σαββάτου, στον συγκλονιστικό τελικό, που διεξήχθη στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου, που κρίθηκε στα πέναλτι.
Όπως συνέβη και το 2014 στη Λισαβόνα μία ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίο βρέθηκε η έτερη ομάδα της Μαδρίτης, η Ατλέτικο, η οποία είδε όμως και πάλι την μεγάλη αντίπαλό της να τη νικάει στις λεπτομέρειες και να της κλέβει το… wannabe πρώτο τρόπαιο της με τα… μεγάλα αυτιά!
Η κανονική διάρκεια του ματς έληξε 1-1, μετά το νέο γκολ (σ.σ.: είχε σκοράρει και στον προ διετίας τελικό) σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ από τον Σερχιο Ραμος (σκόραρε από θέση οφσάιντ) και την απάντηση του Καράσκο (79′) για λογαριασμό των «ροχιμπλάνκος», οι οποίοι σημειωτέον έχασαν πέναλτι με τον Γκριεζμάν στο 48′.
Ετσι το ματς οδηγηθηκε στην παράταση, όπου δεν κουνήθηκε… φύλλο, με αποτέλεσμα το μεγάλο ματς να οδηγηθεί στη «ρώσικη ρουλέτα» που έβγαλε νικήτρια τη Ρεάλ, μετά το χαμένο πέναλτι του Χουανφράν.
Η Ρεάλ από την αρχή πατούσε καλύτερα στο γήπεδο και κατάφερε με τη συμπλήρωση του 15λεπτου να φέρει το ματς στα μέτρα της. Αφού «προειδοποίησε» στο 6′ με ένα φάουλ του Μπέιλ από δεξιά και προβολή από κοντά του Κασεμίρο, που έδιωξε ενστικτωδώς με τα πόδια ο Ομπλακ πάνω στη γραμμή, ήρθε στο 15′ ο άνθρωπος που πριν από δύο χρόνια στον τελικό ισοφάρισε την Ατλέτικο στις καθυστερήσεις, να ανοίξει το σκορ. Ο Κρόος εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Μπέιλ με κεφαλιά προώθησε την μπάλα στη μικρή περιοχή και ο Σέρχιο Ράμος πετάχθηκε και από κοντά έκανε το 1-0.
Στη συνέχεια οι παίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν έδωσαν χώρο στους παίκτες του Ντιέγκο Σιμεόνε, που… δεν ήξεραν τι να τον κάνουν! Στριφογύριζαν την μπάλα χωρίς κάτι ουσιαστικό και μόνο μια φορά φάνηκαν απειλητικοί (43′) κι αυτή με ένα μακρινό συρτό σουτ του Γκριεζμάν, που πέρασε δίπλα από το δοκάρι.
Όμως το β’ ημίχρονο με το «καλημέρα» πήρε… φωτιά. Στο 46′ ο Κλάτενμπεργκ έδωσε πέναλτι σε πτώση του Τόρες από τον Πέπε, αλλά ο Γκριεζμάν που ανέλαβε να το εκτελέσει, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Παρά την απώλεια η Ατλέτικο συνέχισε να πιέζει, ήταν καλύτερη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανησυχούσε με ξαφνικές ενέργειες την άμυνα της Ρεάλ και τον Νάβας.
Ωστόσο η Ρεάλ είχε τη μεγάλη ευκαιρία στο 70′, όταν ο Μπενζεμά μπήκε μόνος από δεξιά, αλλά σούταρε πάνω στον Ομπλακ και ακόμη μεγαλύτερη στο 78′, πρώτα με τον Κριστιάνο και μετά με τον Μπέιλ να αποτυγχάνουν από πολύ κοντά. Και το πλήρωσαν αυτό, αφού στο αμέσως επόμενο λεπτό (79′) ο Χουανφράν γύρισε την μπάλα στη μικρή περιοχή και ο Καράσκο ισοφάρισε. Το τελευταίο δεκάλπετο κύλησε και όπως και πριν από δύο χρόνια, ο τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες της Μαδρίτης πήγε στην παράταση.
Η παράταση κύλησε χωρίς κάτι ουσιαστικό και με την κούραση να κάνει πλέον έντονα την εμφάνισή της, οπότε μοιραία ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Χουανφράν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο πολύ κακός σε όλον τον αγώνα Κριστιάνο Ρονάλντο ευστόχησε και η Ρεάλ κατέκτησε και πάλι τον τίτλο, αφήνοντας την Ατλέτικο για τρίτη φορά στην ιστορία της χωρίς τρόπαιο.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ:
1-0 για τη Ρεάλ: Ο Βάκεθ ευστοχεί ανοίγοντας λογαριασμό για την ομάδα του
1-1 για την Ατλέτικο: Ο Γκριεζμάν εν αντιθέσει με την κανονική διάρκεια στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.
2-1 για τη Ρεάλ: Ο Μαρσέλο νικάει τον Όμπλακ.
2-2 για την Ατλέτικο: Ούτε ο Γκάμπι… λαθεύει και ισοφαρίζει για τους «ροχιμπλάνκος».
3-2 για τη Ρεάλ: Ο Μπέιλ ψαρευει τον Όμπλακ που τελικά δέχεται το γκολ… όρθιος.
3-3 για την Ατλέτικο: Ψύχραιμος ο Σαούλ που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Νάβας.
4-3 για τη Ρεάλ: Ο Ράμος δίνει εκ νέου το προβάδισμα στη «βασίλισσα».
Χαμένο πέναλτι για την Ατλέτικο: Ο Χουανφράν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
5-3 για τη Ρεάλ και… κούπα: Ο Ρονάλντο ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι και χαρίζει στην ομάδα του το τρόπαιο.
(H διαδικασία των πέναλτι)
Γκολ: 15′ Ράμος (Ρεάλ), 79′ Καράσκο (Ατλέτικο)
Kίτρινες: Νάβας, Καρμπαχάλ, Κασεμίρο, Σέρχιο Ράμος, Ντανίλο, Πέπε – Τόρες, Γκάμπι
Πέναλτι: 46′ Ατλέτικο (σ.σ.: Ο Γκριεζμάν σημάδεψε το δοκάρι του Νάβας)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζινεντίν Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ (51′ Ντανίλο), Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Καζεμίρο, Κρόος (72′ Ισκο), Μόντριτς, Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά (77′ Λούκας Βάσκες).
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Γκοντίν, Φιλίπε Λουίς (107′ Λούκας Χερνάντες), Χουανφράν, Σάβιτς, Γκάμπι, Φερνάντες (46′ Καράσκο), Σαούλ, Κόκε (115′ Παρτέι), Γκριεζμάν, Τόρες.
(Το γκολ του Καράσκο με το οποίο έγινε το 1-1)
(Το γκολ του Ράμος)
(Το χαμένο πέναλτι του Γκριεζμάν)
Τα τελευταία χρόνια οι «ροχιμπλάνκος» βασανίζουν… συστηματικά τη Ρεάλ στην Primera Division. Είναι η ομάδα που, για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν, ενώ στις αντίστοιχες φάσεις οι «μερένχες» πέρασαν τα πολύ πιο… χαμηλά εμπόδια της Βόλφσμπουργκ και της Μάντσεστερ Σίτι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ατλέτικο θα ήταν το φαβορί, ωστόσο, καλείται να υπερκαλύψει μια τελευταία διαφορά που τη χωρίζει από τη μεγάλη αντίπαλό της: την παράδοση σε τελικούς Champions League, όπου στους «εμφυλίους» επικρατεί πάντα η πιο «μεγάλη» ομάδα. Η Ρεάλ νίκησε άνετα τη Βαλένθια το 2000 και πολύ πιο δύσκολα την Ατλέτικο το 2014, η Μπάγερν την Ντόρτμουντ το 2013, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Τσέλσι το 2008…
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ατλέτικο είναι κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ 2010 και 2012 και φιναλίστ του Champions League 2014, άρα η συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι… ταξίδι στο άγνωστο. Η φανέλα της έχει αποκτήσει ειδικό βάρος, το οποίο την τελευταία τριετία έχει διπλασιαστεί. Το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ενώ φέτος το διεκδίκησε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική.
Ένα είναι το σίγουρο. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μια πλατεία της Μαδρίτης θα είναι σημαιοστολισμένη και το πάρτι θα κρατήσει μέχρι το πρωί. Θα είναι η Θιμπέλες, παραδοσιακός τόπος εορτασμού της Ρεάλ ή το άγαλμα του Ποσειδώνα θα φορέσει ξανά ερυθρόλευκο κασκόλ στην πλατεία Κάνοβας δελ Καστίγιο, όπως γίνεται μετά από κάθε θρίαμβο της Ατλέτικο;
Η… σφυρίχτρα του μεγάλου τελικού
Διαιτητής του τελικού είναι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος Άγγλος διαιτητής των τελευταίων ετών. Γεννηθείς το 1975 στο Ντέραμ, έγινε βοηθός από τα 18, μπήκε στους εθνικούς πίνακες στα 25 και το 2000 «σφύριξε» σε αγώνες της Football League. Το 2004 πήρε προαγωγή στην Premier League, δύο χρόνια αργότερα έγινε διεθνής και το καλοκαίρι του 2012 διεύθυνε τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (Βραζιλία-Μεξικό 1-2). Με πολύ καλές διαιτησίες τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κλάτενμπεργκ διεύθυνε το περασμένο Σάββατο τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας Μάντσεστερ Γ.-Κρίσταλ Πάλας (1-0), στην αναμφισβήτητα καλύτερη σεζόν της καριέρας του.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2016, 01:09