Του Τάσου Γιέχου
World Class Finalist – Mixologist
Καλοκαιρινό Coctail
THE TIKI
ΥΛΙΚΑ:
Ποτήρι TIKI
60 ml SANTIAGO DE CUBA ANEJO RON
20 ml LICOR 43
10 ml ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ
10 ml ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
25 ml ΠΟΥΡΕ PASSION FRUIT
30 ml XYMO LIME
1 dash CHOCOLATE BITTER
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ: ΦΥΛΛΑ ΔΥΟΣΜΟΥ, ΜΙΣΟ ΦΡΕΣΚΟ PASSION FRUIT
____________________________________________________________________________
Τα cocktails που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, τη διάθεση, το μυστηριώδες εξωτικό ταξίδι που ονειρευόμαστε είναι αναμφισβήτητα τα «tiki cocktails», τα cocktails με πηγή έμπνευσης την Πολυνησιακή κουλτούρα.
Η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία cocktails ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας μερικά από τα πιο γνωστά εξωτικά cocktails με βάση το ρούμι. Τα «tiki» ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Γύρω στο 1934 στις Η.Π.Α., ο Ernest Raymond Beaumont από τη Λουϊζιάνα, ένας πρώην bootlegger (έτσι έλεγαν αυτούς που μετέφεραν παράνομα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης 1920-1933) επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στον Νότιο Ειρηνικό, άνοιξε ένα μικρό bar restaurant στο Beverly Hills, το «Don the Beatchcomber». Εκεί, σε μια τρύπα περίπου 25 θέσεων μετέφερε τις εικόνες και τις γεύσεις του από τα ταξίδια στον Ειρηνικό και ήταν αυτός που δημιούργησε την «tiki» κουλτούρα. Σκοπός του ήταν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξωτική εμπειρία στον πελάτη, από τη διακόσμηση, τη μουσική και το φαγητό, μέχρι τα cocktails με βάση το ρούμι και τα φρούτα. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν αυτά τα διαφορετικά cocktails και να ταξιδέψουν με τα αρώματα και τις γεύσεις. Από το μαγαζί πέρασαν οι περισσότεροι αστέρες του Hollywood, ο Sinatra είχε το δικό του τραπέζι και πολλοί άλλοι διάσημοι είχαν τα δικά τους ονομαστικά chopsticks… Γρήγορα τον μιμήθηκαν πολλοί, και τα «tiki» έγιναν η νέα τάση στην Αμερική και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.